Ifølge den finske avisen Helsingin Sanomat ble ikke reagensrørene fylt helt opp med blod da utøverne ble testet under ski-VM i Lahtis i fjor. Finsk presse tror hensikten kan ha vært å tynne ut blodet for å dekke over dopingmisbruk.Dette faller ikke tilbake på selve dopingprøvene som ble tatt under mesterskapet. Ryktene går på forskningsprosjektet Jim Stray-Gundersen og Tapio Videman kjørte. Der observerte noen utenfra at ting ikke var i orden, sier Lereim til NTB.

Finske Videman og norskamerikaneren Stray-Gundersen har jobbet med "SAFE-metoden" i flere år, og var også i Lahtis i forskningsøyemed. Stray-Gundersen har selv kommet med opplysninger som sier at halvparten av medaljevinnerne fra Lahtis-VM hadde svært unormale blodverdier.

Leder Bengt Saltin i Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komité sier han vet reagensrørene ikke ble fylt helt opp, men vil ikke ta stilling til hvem som ga ordre om å ta ufullstendige prøver, ifølge den finske avisen.

Ifølge renndirektør Bengt-Erik Bengtsson er det umulig å fuske med den obligatoriske helsetesten som tas før renn. En slik test måler hemoglobininnholdet i blodet.

I en helsetest stiller FIS med en kontrollør, samt at løperen har med seg en egen. Det vil si at to kontrollører ser på mens medisinsk ansvarlig tar blodprøven. Det finnes ikke en sjanse i havet for å tynne den ut, sier Bengtsson til NTB.