STAVANGER/OSLO: Etter feiringen av selve fødselsdagen 4. juli, går turen videre rundt kysten til Mågerøy i Vestfold med kongeskipet «Norge» og det danske kongeskipet «Dannebrog». Begge skipene, som er de eneste kongeskipene igjen i verden, feirer også jubileum i år. «Norge» er 70 år, mens «Dannebrog» er 75. Med i følget er også KNM «Horten».

Dronning Sonja og resten av kongefamilien ankommer Stavanger med kongeskipet om morgenen 4. juli. På Skagekaien blir de tatt offisielt imot, og etter en spasertur til Torget, vil ordfører Leif Johan Sevland hilse dronningen. Deretter vil kongefamilien overvære morgenmessen i Stavanger Domkirke.

Kulturhovedstad 2008

Stavanger er utpekt til europeisk kulturhovedstad i 2008. Feiringen av dronningen blir en markering i forkant og inkluderer byvandring med en rekke kulturelle innslag:

Folkedansere fra mange nasjoner vil møte de kongelige når de kommer ut fra domkirken. Sangere og dansere vil deretter ledsage det kongelige følget fra kirken til Byparken, der det blir forestilling ved musikkpaviljongen.

I Rektorhagen på Kongsgård skole blir det bursdagsfest for 200 barnehagebarn som også skal få møte dronningen. I skolegården på Kongsgård blir det korpsmusikk med deltakende korps fra hele Rogaland.

Også flere andre steder i byen blir det kulturelle innslag med mye musikk til ære for jubilanten og hennes mange tilreisende gjester.

Barnekunstutstilling

Regjeringens gave til dronningen på 70-årsdagen er utstillingen «Til Dronningen» – en utstilling av barnekunst fra hele landet. Utstillingen åpnes og overrekkes av statsminister Jens Stoltenberg i Sølvberget, Stavanger kulturhus, og vil være åpen for publikum hele sommeren, fram til 19. august.

Klokka 18.30 forlater kongeskipet forlater Vågen i Stavanger. Målet er Flor og Fjære på øya Sør-Hidle, der hele det kongelige følget skal ha festmiddag om kvelden. Stavanger kommune oppfordrer båtfolket i hele distriktet til å følge kongeskipet på veien.

Dagen etter går følget i land i Lindesnes kommune i Vest-Agder, før ferden går videre rundt kysten til kongefamiliens landsted på Mågerø, der cruiset avsluttes med privat middag lørdag den 7. juli om kvelden.

Programmet for de øvrige fylkene som kongeskipet skal innom, blir offentliggjort senere. Det samme gjelder den kongelige gjestelisten.