MANDAL: — Vi vil be bystyret om å kunne foreta en juridisk vurdering av havnefogdens disposisjoner. Da vil det bli vurdert om Hansen kan gjøres økonomisk ansvarlig overfor kommunen, sier Ole G. Ihme, som er leder for kontrollkomiteen. Komiteen mener Hansen har gått langt utenfor sine fullmakter.

Det er spesielt pengene som er brukt til konsulenthonorar ved etablering av IKS Port of Agder og opplegget for overvåkning av småbåthavnene komiteen hevder havnefogden har opptrådt klanderverdig.

Både havnefogden og havnestyrets leder, Lilli Ann Aanensen, trakk seg fra vervene etter ståket som begynte med at havnefogden ikke leverte budsjettforslag innen tidsfristen i fjor.

Bystyret bevilget 800.000 kroner til overvåkningssystemet, men Hansen skrev kontrakt på 1,5 million kroner. Det er kommet krav på 1,7 millioner. Havnevesenet har nektet å betale en faktura fra firmaet bak systemet på 502.000 kroner.

Ført bak LYSET.

Både avgående styreleder og ordfører Åse Lill Kimestad hevder havnefogden førte dem bak lyset om kontrakten.

Budsjettrammen for å etablere det interkommunale selskapet Port of Agder var 300.000 kroner, mens regnskapet viser det ble brukt 704.000 kroner i 2006. Lindesnes kommune har betalt 76.000 kroner. Det har ikke vært rapportert til havnestyret om overforbruk.

Havnevesenet hevder Hansen ble tildelt 34 timer til konsult for å etablere selskapet. Revisjonen har registrert at det ble fakturert for 298 timer. Konsulenten skal være honorert med 400.000 kroner og totalt for andre oppdrag 612.000 kroner inkludert arbeidsgiveravgift. Revisjonen oppfordrer til granskning av Hansens reiseregninger til konsulenten.

GA bort UTSTYR.

Det er registrert at utstyr kjøpt til havnekontoret i fjor, ikke er å finne. Hansen har opplyst at han har gitt mobiltelefon og et kamera, til 20.000 kroner i innkjøpspris, til en ansatt som var sluttet som kompenasjon for manglende overtidsbetaling.

Rapporten fastslår at det er uenighet om referatene fra styremøtene er korrekte.

— Styret stolte på alt havnefogden opplyste, men i ettertid har det vist seg at han tilbakeholdt opplysninger. Resultatet av de økonomiske disposisjonene er at alle prosjekter er lagt på is, sier Lilli Ann Aanensen.

Kontrollkomiteens leder, Ole G. Ihme, uttaler at styret har ansvar for disposisjonene som ble gjort. Han vil likevel ikke kritisere at bare styreleder har trukket seg.

Sier opp AVTALE.

Mandal havnevesen vedtok i går å si opp avtalen med Hansens konsulentfirma med øyeblikkelig virkning på grunn av uregelmessighetene rapporten har avslørt og oppfordret Hansen til å rydde opp.

Tekst: Aksel Faag

aksel.faag@fvn.no - 38 26 17 42