KRISTIANSAND: — Det er ingen kjemisk eller ernæringsmessig effekt i sjokoladen, men den skaper en litt hyggelig stemning og gir gjestene et smil rundt munnen når de forlater utestedet, sier forskninssjef Arvid Skutle ved Bergensklinikkene.

På bakgrunn av mye pub- og gatevold i Bergen, som har toppet seg de to siste årene, henvendte Skutle seg til politikerne i Bergen. Han ønsket å sette fokus på hvilke tiltak som kunne få ned den økende volden nattestid. Blant flere tiltak foreslo Skutle økt fokus på å gi pubgjestene en pause i drikkingen, gjerne med en snackspause. I tillegg mener Skutle at et glass vann, te eller kaffe kan få ned antall konflikter og irritasjonsslagsmål.

— Det handler også om et ansvarlig vertskap. Det er viktig at utestedene har bedre kontroll med hvor mye alkohol som blir skjenket, sier Skutle til fvn.no.

Holdningskampanjen Trygg By i Kristiansand tar nå sikte på å dele ut små sjokolader til byens utesteder. Sjokoladen skal deles ut til gjestene når de forlater byen.

— Vi har som mål å skape en tryggere by uten bruk av pekefingerpolitikk. Vi ønsker å fokusere på det blide, det gode, det muntre, det positive og glade når vi fremmer verdiene i kampanjen, og de tre T-ene i det gode liv: Trygghet, toleranse og tilhørighet. Derfor har vi fått laget vår egen Trygg By-sjokolde, skriver kriminalitetsforebyggende koordinator Tone Stang Astrup i en pressemelding til fvn.no.

Ifølge Skutle kjenner han ikke til at noen andre byer har forsøkt seg med sjokoladeutdeling, likevel tror han sjokolade kan ha en effekt.

— Det skaper litt humor og får fram godviljen hos folk, sier Skutle.