– Det er ingen tvil om at folks feriemønster har endret seg radikalt etter at vi fikk den femte ferieuken. I stedet for den obligatoriske tre uker lange sommerferien, har vi fått et mønster med en— og to ukers ferier spredt over året, i tillegg til «langhelger», sier fagsjef Bjørn Ketilsson i Reiselivsbransjens landsforening (RBL) til NTB.

Han sier at stadig flere reiser om vinteren. Overnattingsstatistikken på hotellene i de mest populære vinterferieområdene på Østlandet viser at vinterturismen er mer enn fordoblet siden 1996. På hotellene i Buskerud var det 82.000 overnattingsdøgn i februar 1996. I februar i fjor var det 168.000 overnattingsdøgn.

I Oppland er den økende tendensen enda klarere. Der har antall overnattinger økt fra 44.500 i 1996 til 169.000 i 2005. Byhotellene er inkludert.

– Dette er bare hotellovernattinger. I tillegg kommer utleiehytter og andre former for overnattingstilbud, sier Ketilsson.

Forskjeller

Ifølge Statistisk sentralbyrås siste ferieundersøkelse reiste 20 prosent av befolkningen på vinterferie i 2004, og antallet er økende. Det er likevel store forskjeller fra landsdel til landsdel. Folk i Akershus og Oslo reiser mest på vinterferie (30 prosent), mens det bare er 12 prosent av befolkningen i Nord-Norge som reiser på vinterferie.

Sommeren er fortsatt høysesong for ferier, men oversikten fra SSB bekrefter at det er stadig færre som ferierer om sommeren, mens flere legger sin ferie til vinteren og høsten.

Varme strøk

Trafikken til mål i varme strøk øker stadig. I 1996 dro 689.000 nordmenn på pakketur. For 2006 er anslaget 920.000. Det gir en økning på godt over 30 prosent.

Informasjonssjef Lena Pettersson i Star Tour sier til NTB at rundt 30.000 nordmenn vil være på pakketur i «Syden» i vinterferieuka (uke 8) i år. Nesten alt er utsolgt, men det finnes muligheter fortsatt til priser fra vel 3000 kroner til 7500 kroner for en uke på Kanariøyene.

– Det er veldig synd for den enkelte og spesielt for norsk reiseliv at mange skoler har vinterferie i samme uke i år. Det gir dårlig spredning og dermed mindre å velge i for den enkelte, sier hun.

Klar trend

Selv om det er økning både for fjell-Norge og for pakketurer til varme strøk om vinteren, har det vært en klar trend i retning av at «Syden» øker mest.

Reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon sier at denne trenden ser ut til å holde seg. På nyåret har det vært en stor etterspørsel etter sydenmål.

– Det har vel med et behov for sol og varme å gjøre, men pris har også sitt å si. En weekend på et høyfjellshotell kan koste det samme som en hel uke i Syden, sier Forsdahl.

I Reiselivsbransjens landsforening er man ikke helt enig i det, og viser til at det finnes prisgunstige tilbud også i den norske fjellheimen.

SSBs ferieundersøkelse forteller for øvrig at norske kvinner reiste på 56 prosent av alle ferieturene til utlandet i 2004, og at antall feriereiser med fly økte med 20 prosent bare fra 2003 til 2004. Personbilen blir mindre og mindre brukt når vi skal på ferie. Den hadde en nedgang på 8 prosent som ferietransportmiddel i den samme perioden.