Oslo: Ifølge fagbladet Journalisten har DJ på vegne av de tolv tegnerne også krevd økonomisk kompensasjon fra alle aviser som har trykt tegningene.

Det vil bli fremmet krav på inntil 28.000 kroner overfor de aviser som eventuelt bryter med forbudet.

Redaktør Vebjørn K. Selbekk i Magazinet har fått krav fra det danske journalistforbundet om å betale, men de er ennå ikke enige om prisen. Selbekk sier til Journalisten at han er innstilt på å finne en løsning.

Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) etterlyser en åpen og frisk debatt blant journalister om medienes rolle som brobygger mellom ulike kulturer.

– Mediene må trå varsomt, men de må ikke inngå kompromisser når det gjelder grunnleggende prinsipper, sier IFJs generalsekretær Aidan White, som deltar på en mediekonferanse i regi av den arabiske fjernsynskanalen Al-Jazeera.

): De internasjonale protestene på grunn av Muhammed-tegningene i Jyllands-Posten sprer seg til Asia. Danske myndigheter avventer fredagsbønnen i muslimske land.Både i Indonesia og Pakistan var det torsdag demonstrasjoner og protester med krav om boikott, og danske myndigheter utelukker ikke at boikotten kan vokse etter at aviser og medier i en rekke andre europeiske land også har publisert tegningene av profeten Muhammed.

– Offentliggjøringen av tegningene er en fornærmelse mot alle muslimer, og vi må boikotte den danske regjeringen politisk og økonomisk, sa Liaqat Baloch, en av lederne for det pakistanske religiøse partiet MMA i Islamabad.

Han varslet protester over hele Pakistan etter fredagsbønnen og anklaget regjeringen i Pakistan for å ha tiet om saken. Også representanter for de religiøse madras-skolene krevde aksjoner mot Danmark.

To steder i Pakistan ble det brent danske flagg og bilder av statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Indonesia

I Indonesia demonstrerte noen titall muslimer utenfor kontorene til dansk Røde Kors i forbindelse med at generalsekretæren i Danmarks Røde Kors besøkte Sør-Sulawesi.

– Si til dine landsmenn at vi fordømmer denne handlingen, sa protestlederen Das’ad Latief ifølge lokale medier.

Generalsekretær Jørgen Poulsen svarte i en tale med å omtale trykkingen av de tolv bildene som «en dum handling», ifølge nyhetsbyrået Antara.

Innkaller alle ambassadører

Danmarks statsminister og utenriksminister vil fredag møte samtlige ambassadører i København for å orientere om situasjonen om Muhammed-tegningene. Også de arabiske ambassadører er invitert.

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller sier den muslimske fredagsbønnen kan avgjøre hvilken vei protesten tar videre.

– Det er en risiko for at land som før trakk på skuldrene, nå sier at det er så omfattende at nå skal vi også gi våre advarsler, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

– Men på den annen side håper jeg at de diplomatiske kontakter vi har tatt, også får virkninger for fredagsbønnene rundt omkring. Det kan gå begge veier. Dette er ikke noe som forsvinner som dugg for solen, tilføyer Møller.

Danske soldater i det sørlige Irak har hatt møter med muslimske ledere og har spredd løpesedler med informasjon om saken.

– Konspirasjon mot islam

I Egypt har medlemmer av nasjonalforsamlingen oppfordret til boikott av danske varer, og egyptiske medier er truende.

– Ethvert angrep mot vår profet vil bli straffet, skriver sjefredaktør Samir Ragab i avisen Al-Gomhurriya, en av landets tre statseide aviser. – Dette er en konspirasjon mot islam og muslimene.

I Iran ble Østerrikes ambassadør innkalt til utenriksdepartementet i Teheran. Østerrike har for tiden formannskapet i EU.

Iran uttrykte «stor misnøye med omfanget fornærmelsen av islams helligste person har fått» og beklaget at trykkingen av bildene har spredd seg fra Danmark til flere EU-land, meldte nyhetsbyrået IRNA. Saken vil kunne få store konsekvenser for forholdet mellom EU og den muslimske verden, advarte Irans myndigheter.

I Syria demonstrerte 300 muslimer utenfor Danmarks ambassade. I Tyrkia beklaget en talsmann for utenriksdepartementet at tegningene var blitt trykket. Utenfor den norske og danske ambassaden har noen lagt ned svarte kranser, men det har ellers ikke vært episoder. Tyrkia ønsker sterkt å bli med i EU.

Den franske avisen France Soir ble onsdag beslaglagt i Tunisia og Marokko.

Tysk journaliststøtte

Det tyske journalistlaget DJV gir sin fulle støtte til retten til å offentliggjøre tegningene av profeten Muhammed og trekker tilbake beklagelsen en talsmann kom med onsdag.

– Meningsfriheten er en demokratisk grunnverdi, fastslår organisasjonens leder Michael Konken.

– Drapstruslene fra islamister mot danske journalister er ikke rettferdiggjort av noe, sier han. At tegningene også er trykt i tyske aviser kaller han «et nødvendig bidrag til meningsdannelsen som ikke har som mål å krenke religiøse følelser.»

Talsmannen Hendrik Zöllner sa onsdag at trykking av tegningene i tyske aviser var brudd på blasfemiparagrafer og «uforenlig med pressens ansvar».