FLEKKEFJORD: — Oldefaren min bodde i Amerika, og jeg er oppkalt etter han, forteller Mikal Ringsby stolt.

Fjerdeklassingene fra Søyland skole fant mye spennende på Amerika-utstillingen i sjøbuene på Flekkefjord museum.

Helene Mydlands bestefar har også bodd i Amerika i noen år. På utstillingen var hun og venninnen Mira Pallenshat mest opptatt av de flotte kjolene.

— Jeg har ikke vært i Amerika, men kan godt tenke meg å reise dit når jeg blir større, sier Helene Mydland.

«Amerikakofferten»

Utstillingen bygger på «Amerikakofferten», som har vært en del av Vest-Agder fylkesmuseums tilbud i «Den kulturelle» skolesekken.

— I Flekkefjord inviterte vi folk som hadde gjenstander som de selv eller familiemedlemmer tok med seg til Norge etter opphold i USA. Responsen ble overveldende, og vi kan vise fram 100 gjenstander, sier museumspedagog Gunhild Aaby.

— Å fokusere så mye på ting i en slik utstilling er naturlig. De mange fra Listerregionen som på 50- og 60-tallet dro til USA i noen år, gjorde dette i stor grad for å kunne skaffe seg flere materielle goder. Jeg har hørt om tilfeller der familier kom tilbake til Sørlandet med 10 tonn bagasje, sier hun.

Fargerike kjoler, hatter, sko, klokker, nips og leketøy er blant tingene flekkefjæringer med Amerika-bakgrunn har lånt bort til utstillingen. Blant de mange gjenstandene finnes en mintgrønn hårtørrer. Norskamerikaner løste problemet med at de elektriske apparatene de kom hjem med krevde 110 volts spenning med transformatorer.

Oldemora til Elvis

— Er du oldemora til Elvis? spurte en av fjerdeklassingene Annelise Kleven, da 74-åringen skulle vise dem rundt på utstillingen.

Temaheftet som Siv Ringdal har skrevet til prosjektet «Amerikakofferten» bærer nemlig tittelen «Elvis hos oldemor».

Flekkefjordskvinnen bodde selv i USA i perioden 1953 til 1960. — Jeg har bare gode minner fra årene i Amerika. På den tiden var vi som nordmenn sikret jobb nesten over alt. De som emigrerte før oss samt norske sjøfolk gikk for å være både flinke til å arbeide samt ærlige. Det mest iøynefallende forskjellen på amerikanere og nordmenn på 50-tallet var kanskje at de der over hadde husene fulle av elektriske apparater. De store bilene gjorde også inntrykk på oss, sier hun.

Annelise Kleven forteller at den norske kolonien i bydelen Brooklyn i New York var så stor at det knapt var nødvendig å kunne engelsk.

torbjorn.witzoe@fvn.no