KRISTIANSAND: Øystein Larsen, som til daglig jobber med humanitær bistand, har nå fått i oppdrag av det internasjonale Røde Kors å lede en gruppe med personer som skal kartlegge behovene for hjelp i forskjellige land i Afrika.

— Jeg skal lede et team sammensatt av folk med logistisk ekspertise. Sammen med folk fra Gambisk Røde Kors og andre internasjonale hjelpeorganisasjoner skal vi finne ut hva som blir gjort i de forskjellige landene i Afrika nå, og hva som bør bli gjort. Vi skal analysere situasjonen der nede, for å så kunne råde Røde Kors til hva de bør gjøre, sier Larsen til fvn.no.

Kort varsel

Han reiser klokken 14 i ettermiddag, og har ikke hatt lang tid til forberedelser.

— Jeg fikk beskjed om at de ville ha meg til å lede dette arbeidet i går kveld.

Han er ikke ukjent med slikt arbeid, og har jobbet med lignende oppdrag siden 1995. I sommer kom han tilbake fra Indonesia, etter å ha vært der nede for å drive med hjelpearbeid etter jordskjelvet i mai.

Han har dermed god oversikt over hva som er viktig i en situasjon slik som noen av landene i Afrika befinner seg i nå.

— Jeg er jo ikke helt sikker på akkurat hvordan forholdene er der siden jeg ikke har vært der enda, men av erfaring kan jeg si at det er to ting som er veldig viktig:

1. Redde liv: Vi må gripe må gjøre noe med mangelen på rent vann, og faren for epidemier. Dette er problemer som over 1 000 000 mennesker blir berørt av.

2. Hjelpe folk på beina igjen: Vi må identifisere en til to hovedfaktorer som vi kan gjøre noe med, slik at lokalbefolkningen kan klare å stå på egne bein. Det viktigste er gjerne å sørge for at de får et hus, ikke nødvendigvis et permanent hus, men noe som er bedre enn et telt. Ved å sørge for at de har et hus, gjør vi det lettere for dem å komme inn i betalt arbeid.

En av utfordringene er at det aldri er nok resurser til å hjelpe alle, dermed må det prioriteres.

— Det er viktig for oss å finne de svakeste. Det er gjerne de som er mest usynlige, som trenger hjelpen mest. De svakeste har første prioritet.

Appell

Etter fire uker skal Larsen etter planen ha nok kunnskap til at han kan svare på hvor behovet for hjelp er størst, og hva som må gjøres for å hjelpe.

— Etter fire uker skal jeg utforme en appell til Røde Kors. Her kommer jeg med et forslag til hvor mye økonomisk bistand som trengs. Så må vi se på hva vi skal gjøre for å få inn disse pengene. Det kan være å be myndighetene om penger, innsamlingsaksjoner og så videre.