KRISTIANSAND: — Jeg føler meg dolket i ryggen. Jeg har surret en del, for regnskap er ikke min sterke side. Men dette kunne vi ordnet opp i, uten politiet, sier den siktede mannen til Fædrelandsvennen.

Han innrømmer at han har blandet klubbens og egne penger litt, men ikke for å svindle.

— Vi måtte mikse litt for å få bygd opp et tilbud for 114 ungdommer. Hadde fritidsetaten gitt regnskapshjelp, som jeg ønsket, hadde ikke dette skjedd, sier siktede til Fædrelandsvennen.

Store beløp

Mannen som for kort tid siden fikk utmerkelse av Lions Club for sin frivillige innsats for utsatt ungdom, er siktet for omfattende svindel av kommunale midler og sponsormidler.

— Omfanget er uklart. Vi vet at klubben fikk 400.000 kroner overført i støtte i fjor. Det gjenstår å finne ut hvor mye av dette siktede har brukt privat, sier politietterforsker Alf Konradsen.

De 400.000 fordeler seg på 100.000 i husleiestøtte fra kommunen og 300.000 kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB Nor.

Siktede skal også ha ført en rekke varer, bildeler og utstyr på Voie Mekkeklubb, mens varene i realiteten gikk til ham selv.

Tidligere i år satt siktede i fengsel, dømt for trygdesvindel.

— Jeg har brukt 6.500 dugnadstimer på å hjelpe ungdom i Voie. Vi har fått til fantastisk mye - med liten støtte, sier siktede, som synes han fortjener noe annet enn politisak.

Han startet mekkeklubben i 2001, etter en periode med mye tagging, ungdomsbråk og nynazisme i ytre Vågsbygd.

Fikk mistanke

Kommunen anmeldte mannen i vår, etter at tilskudd til husleie på 100.000 kroner forsvant fra konto.

— Vi fattet mistanke i vinter, siden vi ikke fikk regnskaper, tross gjentatte purringer, sier rådgiver Bjørn Amundsen i fritidsetaten i Kristiansand kommune.

Husleien skulle egentlig vært betalt til huseier, men ved en feil sendte kommunene pengene direkte til mekkeklubben. Amundsen avviser dårlig kontroll med kommunale midler.

Avdelingssjef Sissel Karlsen i Sparebankstiftelsen DNB Nor, sier hun utbetalte 300.000 kroner i gave til mekkeklubben i fjor.

— Vi vet ikke hvor mye som er gått i feil lomme, men er orientert om politisaken. Mekkeklubben er et fantastisk tiltak. Derfor er det bare trist, dette, sier hun.

Om lag 100 ungdommer er med i Voie Mekkeklubb, som holder åpent verksted fem dager/kvelder i uken.

Skryt

I en større reportasje i Fædrelandsvennen i fjor skrøt ungdommer i Voie av mekkeklubben og den frivillige innsatsen til siktede. Vi har de siste to dagene snakket med ungdom som synes det er leit at mannen nå er i politiets søkelys. De kaller ham «veldig flink» med ungdom.

Politijurist Robert Hovland sier at etterforskningen er i sluttfasen og at tiltale vil bli vurdert over nyttår.

FAKTA

Voie Mekkeklubb

Privat ungdomstilbud med offentlig støtte.

Også avhengig av private sponsorer.

Klubben tilbyr meningsfull fritid for rundt 75 ungdommer.