ARENDAL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans franske kollega Philippe Douste-Blazy benyttet sitt møte på Sørlandet i går til å innkalle til presskonferanse og formidle sin bekymring for krisen i Midt Østen.

Begge advarte mot å la situasjonen utvikle seg til en humanitær krise av uante dimensjoner.

De var samstemte om å be Israel umiddelbart stanse angrepene mot sivile mål i Gaza, og krever samtidig at palestinerne frigir den kidnappede israelske soldaten, som for øvrig også har fransk statsborgerskap. De ber også Israel frigi de fengslede folkevalgte palestinerne.

Arendal var valgt som møteplass for de to landenes bilaterale samtaler fordi utenriksminister Jonas Gahr Støre har hytte i Kilsund. Der inviterte «min venn Jonas» sin franske kollega til utendørs middag. I forkant fikk det franske følget en båttur i omgivelser de aldri har sett maken til.

Mangler proporsjon

Gahr Støre var tydelig på at han mener Israels militære handlinger på Gaza-stripen er fullstendig ute av proporsjon.

– De militære tiltakene står ikke i forhold til kidnapping som utløste dem. Det sivile samfunn i de palestinske områdene er i ferd med å bryte sammen. Vi er nær ved en katastrofe, sa Gahr Støre.

Douste-Blazy sa flere ganger at han var redd for en radikalisering av palestinerne dersom Israel ikke besinner seg.

– Dessuten vil vi være tydelige overfor Israel og si at den eskaleringen som i dag skjer vil gå ut over den israelske befolkningen, understreket Gahr Støre bekymret.

Helse og energi

De to ministrene snakket også om hvordan de sammen kan legge en ny strategi for helse som utenrikspolitikk.

– Den rollen Jonas spilte i Røde Kors, og den bakgrunnen jeg har, gjør at vi har en litt annen, utvidet og fremtidsrettet visjon for utenrikspolitikken, sa lege og fransk utenriksminister Douste-Blazy.

Ved å bedre helsen til folk i fattige land, mener han Vesten kan forhindre fremtidige katastrofer og politisk ustabilitet.

– Jeg er glad for å se at Norge og Frankrike er på bølgelengde også i denne saken, sa franskmannen.

Gahr Støre var hjemvendt fra WTO-forhandlinger og fortalte sin kollega om hvordan Brasil og Kina setter energispørsmål på dagsorden på en måte som krever en ny politikk fra Vesten.

– Det går ikke én dag i UD uten at energipolitikk blir berørt. Vi har behov for å legge en ny geopolitisk strategi, sa Gahr Støre.

Også her står Norge og Frankrike sammen.

– Norge har stor betydning for Frankrike. Norge har energiressurser og Norge ligger mellom EU og Russland. Både geografisk, ressursmesssig og politisk er spiller derfor Norge viktig en viktig rolle, sa Douste-Blazy.