KRISTIANSAND: — Hvorfor skal vi godta noe de ikke vil ha nede i byen, spør Geir Jønsrud, som leder Ytre Strai Vel.

Han sier folk i området er sjokkert og oppgitt over at noen i det hele tatt kan tenke på å legge et søppelforbrenningsanlegg tett ved boligområder.

Inntil nylig ble Agder Energisentral, som søppelkraftverket egentlig heter, planlagt i området rundt Falconbridge, men fylkesmannen mener denne plasseringen er problematisk i forhold til naboer og viktige grøntområder.

Føler seg overkjørt

Fylkesmannen har derfor krevd at Agder Energisentral også utreder en annen tomt, og nå har selskapet nettopp startet regulering av 160 dekar på Langemyr, hvor Agder Energi allerede eier 25 dekar.

— Vi føler oss overkjørt. Er det fordi vi er færre og mindre mektige at man ser på Torridal plutselig? Agder Energisentral burde finne tomt langt ute i skogen til dette, sier Jønsrud, som nå samarbeider med fem velforeninger i Torridal for å få stoppet prosjektet.

Prosjektleder Kåre Gudmund Skåre i Agder energisentral lover at naboer skal få god anledning til å komme med innspill, og han har allerede hatt informasjonsmøte med velforeningene.

— Vi utreder både anlegg inne i fjellet nord for Falconbridge og anlegg på Langemyr. Nå skal vi konsekvensanalysere før vi bestemmer oss, sier han.

Uenige om lukt

Skåre avviser lukt og forurensing, og viser til likende anlegg andre steder i Norge.

— Alt skal foregå innendørs. Søpla tømmes i en silo, før den går i lukket system til forbrenning, sier han.

Det beroliger ikke Jønsrud og de andre naboene.

— De sa null problemer om Støleheia også. Vi frykter lukt, røykproblemer og masse ekstra lastebiler på veien, sier velforeningslederen.

Det nye søppelkraftverket har store dimensjoner - og størrelsen er økt betydelig i forhold til de første planene.

— Fra 2009 er det forbudt å legge brennbart søppel i fylling. Derfor har vi nå pågang fra kommuner over hele Sørlandet om å levere til oss, og derfor må kapasiteten opp, sier Kåre Gudmund Skåre.

Halv milliard

Anlegget vil koste godt over en halv milliard kroner og produsere 360 GWh strøm i året - nok til 20.000 husstander.

Søppelanlegget skal produsere strøm til det vanlige el-nettet, mens varme skal gå i ledning i Setesdalsveien ned til byen hvor den skal brukes i Agder Energi Fjernvarmes nett. Bygges det ved Falconbridge, kan det også levere damp til produksjonen her.

Vil du vite mer om prosjektet, kan du klikke på nettet på www.agder-energisentral.no