KRISTIANSAND: — Dette er ikke bare synd for Gilde, det er synd for hele bransjen, sier Øyvind Løining, som er daglig leder ved Spis Ringøen kjøttbedrift i Kristiansand.Løining tror salget av kjøttdeig kommer til å lide mest etter at flere barn har blitt innlagt på sykehus med alvorlig nyresykdom av det som antas å være smitte fra E.coli-bakterien fra et parti av Gildes kjøttdeig.- I første omgang tror jeg det vil være kjøttdeigsalget det går ut over. Totalt sett vil det nok bli en liten downperiode for kjøttbransjen. Likevel tror jeg Gilde vil klare å drive salget opp igjen, sier lederen.Hos Frivold kjøttbedrift er stemningen litt mer positiv.- Jeg vil jo ikke si at dette er positivt for bransjen totalt sett. Men vi har taklet lignende situasjoner før, og jeg tror kundene stoler på kjøttbransjen, sier Thomas Frivold, som er daglig leder ved Frivold. Ekstra oppmerksomme

— Vi har ikke tenkt så mye på hva Gilde-saken vil bety for oss ennå, men vi jobber kontinuerlig med kundebehandling, sier han.Begge de to kristiansandsbedriftene har som følge av den antatte forekomsten av E.coli-bakterien i Gildes kjøttdeig, blitt ekstra oppmerksomme på kvalitetssikring av kjøttet.- Vi har strenge rutiner for jevnlig testing av kjøttet. Vi tar også stikkprøver for å sjekke kjøttet for E.coli-bakterien hver 14. dag, sier Thomas Frivold.- Vi har ikke satt i gang endringer til nå, men Spis Norges kvalitetsansvarlig har gått gjennom rutinene våre, og vil sette i gang tiltak, sier Øyvind Løyning.De to bedriftene har ennå ikke merket endringer i salget av kjøttprodukter, da de har holdt stengt i helgen. Unntakstilstand hos Gilde

Produksjonen av kjøttdeig er stoppet på ubestemt tid ved Gildes anlegg på Rudshøgda i Hedmark, etter at anlegget ble utpekt som mulig smittekilde for den farlige E.coli-bakterien.- Totalt er 65-70 tonn ferdig kjøtt fra anlegget destruert, opplyser informasjonsansvarlig Sissel Norevik i Gildes avdeling på Rudshøgda til NTB.Gilde har prøver av kjøttet inne til analyse ved Matforsk på ÅS. De første prøvene av kjøttet testet negativt, men dette skyldtes sannsynligvis at Gilde lette etter feil type E.coli-bakterie. De første indisiene gikk i retning av at det dreide seg om E.coli O157, men etter at det i to av de syke barna ble påvist E.coli-bakterien O103 har Matforsk begynt å lete etter disse. Resultatene fra den nye undersøkelsen vil bli klare tirsdag, ifølge Norevik.Lokalt ansatt i Mattilsynet Eva Rasch Arnesen, sier til NTB at de ikke har noen opplevelse av dårlig hygiene på anlegget på Rudshøgda. - Det er aldri mulig å eliminere alle muligheter for at denne typen bakterier kan finnes i kjøttet, sier hun.Etter at nok et tilfelle av akutt nyresviktsyndromet HUS ble påvist mandag har totalt sju barn fått den alvorlige diagnosen.