Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic blir begravet i Beograd. En nederlandsk spesialist sier at Milosevic feilmedisinerte seg for å få reise til Moskva.Slobodan Milosevics begravelse vil foregå i Serbias hovedstad Beograd, opplyser en av advokatene til den tidligere serbiske presidenten.

Slobodan Milosevics sønn Marko ville ifølge advokaten komme til Haag mandag eller tirsdag for å ta med seg den avdøde tidligere presidenten til Serbia.

– Jeg har informert regjeringen i Beograd, sier advokaten Zdenko Tomanovic, som bisto Milosevic under rettssaken i Haag i Nederland.

Tomanovic sier han handler på vegne av familien, og at han allerede har bedt om visum til Nederland for Milosevics sønn Marko. Nederlandske politimyndigheter friga liket av Milosevic mandag etter at alle nødvendige undersøkelser var foretatt.

Ingen statsbegravelse

Serbias president Boris Tadic avviste mandag alle krav om at Milosevic måtte få en statsbegravelse. Han avslo også å gi amnesti til Milosevics enke Mira Markovic, som det ble utstedt arrestordre på i 2003 for maktmisbruk.

Mira Markovic flyktet fra Serbia før hun ble arrestert og har siden oppholdt seg i Moskva sammen med sønnen Marko. Hun vil derfor heller ikke kunne komme til begravelsen i Beograd uten å bli arrestert.

Milosevic ble lørdag funnet død på sin celle ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag. Den tidligere jugoslaviske og serbiske presidenten døde av et hjerteinfarkt.

– Feilmedisinerte seg selv

Slobodan Milosevic tok med vilje feil medisiner i håp om at det skulle føre til at han fikk tillatelse til å reise til Moskva for behandling, sier en toksikolog som undersøkte blodet hans.

– Jeg er sikker på at han tok medisinen selv, fordi han ønsket seg en enveisbillett til Moskva, sier den nederlandske toksikologen Donald Uges til AFP.

En toksikolog er en spesialist på giftstoffer og kjemiske stoffer som brukes i medisiner, hvordan stoffene virker i kroppen og hvordan forgiftninger behandles.

Svekket hjertemedisinen

Milosevic ville komme seg til Moskva og tok medisin som brukes til behandling av lepra og tuberkulose, og som samtidig svekker virkningen av Milosevics hjertemedisin, mener Uges, som er professor ved Universitetet i Groningen.

– Det var derfor han tok rifampicin, sier Uges. Rifampicin er et kraftig antibiotika som brukes mot lepra eller tuberkulose.

Uges forteller at han undersøkte Milosevic for to uker siden etter anmodning fra nederlandske leger som ville vite hvorfor Milosevics blodtrykk ikke gikk ned til tross for at han fikk blodtrykkssenkende medisin.

De offisielle undersøkelsene har så langt bare fastslått hjerteinfarkt som dødsårsak, men ikke hva som forårsaket dette.

Russisk tvil om forgiftning

Sjefen for hjertesenteret i Moskva der Milosevic hadde søkt om assistanse, Leo Bokeria, sier han ikke er overbevist om at Milosevic ble forgiftet, slik hans familie og andre sympatisører har hevdet.

– Det er usannsynlig. Etter det som ble sagt dagen han døde, ble han funnet livløs. Det lignet veldig på en plutselig død av hjertesvikt, sa Bokeria til russisk TV.