KRISTIANSAND: 2. påskedag i Henrik Wergelandsgate passerte de to 16 år gamle guttene tre ukjente menn som beskyldte dem for å ha stjålet 2000 kroner. Guttene snudde seg for å oppklare det de forstod som en misforståelse.

Da tok den tiltalte 19-åringen og en mann til, ukjent for politiet, med seg den ene fornærmede bort til en gitterport i nærheten av Hotell Skagerak. Der ble 16-åringen truet med at han skulle tas med til en person som hadde våpen hvis han ikke betalte de 2000 kronene han angivelig hadde stjålet. 16-åringen ble redd og følte seg fysisk underlegen.

Deretter ble 16-åringen bedt om å gi fra seg lommeboken, noen han gjorde i frykt for bråk. 19-åringen tok ut 50 kroner fra lommeboka samt et busskort. Busskortet ble senere levert tilbake til 16-åringen.

Den andre 16 år gamle gutten ble deretter bedt om å gi fra seg lommeboka. 19-åringen og hans medhjelpere tok de 80 kronene som lå i lommeboka. Fornærmede fikk senere tilbake penger til bussen på forespørsel.

Tiltalte benektet forholdene i retten, men har samtidig ikke vært entydig ovenfor politiet om hva han har gjort denne kvelden. 19-åringen har ved to anledninger blitt pekt ut av de to fornærmede i fotokonfrontasjoner.

Kristiansand tingrett legger til grunn for den strenge straffeutmålingen at 19-åringen er dømt for to ran tidligere. Han hadde nylig sonet ferdig for disse forholdene, da han ranet de to 16-åringene. Samtidig vektlegger retten allmennpreventive hensyn på det økende problemet med ungdom som raner ungdom.

19-åringen er av utenlandsk opprinnelse, og skal ifølge papirene være født i 1987. Skjelettanalyser av mannen viser imidlertid at han er minst to år eldre.