IVELAND: — De fastboende er veldig flinke til å handle her. I tillegg har vi mye hyttefolk. Pluss bilister som tar en snarvei ned fra Setesdal, sier Kerry Mykland.

I går skrev Fædrelandsvennen om de mange småbutikkene på bygdene som strever. Men det finnes unntak. Som på Skaiå sør i Iveland. Mye takket være en helhjertet oppslutning fra lokalbefolkningen.

Ingen gullgruve

Noen gullgruve er kanskje ikke Skaiaa Mykland Dagligvare, men det sviver rundt. I fjor var det overskudd. Hva det blir i år, er Kerry - som overtok i 2005 - mer usikker på. I løpet av året er nemlig butikken blitt pusset opp for en million.

— Vi har fått oss ny kjøl, ny frys og ny fruktavdeling. Og fliser på gulvet, sier Kerry.

Riktig lyst og lekkert er det blitt. I tillegg kan bilister få seg både bensin og diesel. Pumpene ble satt opp i 2004, da kommunen mistet sin eneste bensinstasjon. I dag er det pumper på Skaiå og Vatnestrøm.

Butikken har en omsetning på rett over fem millioner. Tar du med pumpene, er summen 7,5 millioner.

På veggen utenfor er oppslagstavla stappfull av meldinger om alt fra basarer til kattunger. Og Kerrys mann fikk i år satt opp benker og lagt plen like ved butikken.

— De kaller det for Skaiaa Park, ler Kerry.

Lidbjørg Johnsen kommer inn døra og finner en trillevogn. Hun jobbet sju år på butikken, den gang det var forbruksforening.

— Før denne butikken ble bygd, var forbruksforeningen i et gårdshus ikke så langt unna. Men da veien ble lagt om, gikk omsetningen ned. Og bygningen var heller dårlig, forteller hun.

Brettet opp ermene

Da brettet bygdefolket, alle medlemmer i foreningen, opp ermene og satte i gang. Resultatet var en tidsmessig forretning like ved riksveien. Tomta fikk de av ett av medlemmene.

Etter noen år ble lutlaget lagt ned, og private overtok roret. Etter en stund i nærmatkjeden ble det Joker.

— Det er klart at tilbudene i Joker-kjeden er så lave at de går med tap. Men heldigvis er alle de tre butikkene i Iveland i den samme kjeden. Dermed løper ikke alle til oss når tilbudene kommer, det blir jevnt fordelt, sier Kerry.

Ønsker tipping

Butikkene i Iveland ligger på Birketveit, Skaiå og Vatnestrøm. Og Kerry har ett stort ønske: Å få tipping i butikken.

— Jeg har skrevet til Norsk Tipping om dette uten å få svar. I dag er det tipping på Vatnestrøm, og på Hamar tenker de at «jaha, Iveland har 1200 innbyggere, det holder med én butikk.» Men de tenker ikke på avstandene og at få kjører forbi Vatnestrøm, sier hun.

Mens enda en kunde kommer innom.

— Denne butikken betyr utrolig mye for oss. Jeg er her hver eneste dag, smiler Marianne Tveit.