KRISTIANSAND: — Vi opplever at både voksne og barn er redde for en viss gruppe ungdommer på Søm, sier en forelder bosatt i bydelen.

Av frykt for hva som kan komme av reaksjoner tør ikke vedkommende stå frem med navn og bilde i avisa.

— Jeg er redd selv. De har skikkelig makt over bydelen, og herjer og kontrollerer som de vil. Vi er voksne folk som ikke tør ta grep i forhold til denne gjengen, sier beboeren.

Ungdommene anslås til å være i 15-16 årsalderen, og gjengen skal gå under navnet «gangstergjengen».

— Det er en hard kjerne på 3-4 stykker, men totalt sett er de nok opp mot 10 medlemmer, mener kristiansanderen.

Får støtte

En annen beboer bekrefter også at folk er redde for gjengen.

— Det er jo ille at det skal være slik at enkelte får slik makt, sier forelderen, som mener det først og fremst er barn og unge som er redde.

— Jeg vet at flere nå kvier seg for å være ute, spesielt i området rundt Sukkevann, sier vedkommende.

Kjent for politiet

  • Det stemmer nok at det er et miljø på Søm som er svært aktive og som politiet holder under oppsikt. Hvorvidt folk er redde for dem, tør ikke jeg uttale meg om, men du har antagelig rett, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon til fvn.no.

Stasjonssjef ved Randesund politistasjon, Odd Nordmo, er også kjent med miljøet.

— Jeg har ikke grunnlag for å si at det dreier seg om en gjeng, men vi har hatt mye hærverk og tagging i bydelen den siste tiden, sier Nordmo.

Fornøyd med skolen

Ifølge ham har politiet opplevd uro både på Hånes og i Tveit, men særlig i nærheten av Haumyrheia skole på Søm.

— Dette skoleåret har det vært flere utfordringer enn normalt i området rundt skolen - det er særlig snakk om skadeverk. Vi har foretatt ransakinger ved mistanke om hasjrøyking, og vi forsøker å være tett på miljøet i samarbeid med barnevernet. Samtidig vil jeg understreke at Haumyrheia skole har et meget godt opplegg i forhold til problemløsning og forebyggende arbeid, sier politistasjonssjefen.

Det samme sier en forelder fvn.no har vært i kontakt med.

— Vi er veldig godt fornøyd med arbeidet rektor og skolen gjør. De jobber målrettet og riktig i forhold til disse problemene, sier vedkommende.

Nytt for rektor

Selv om ungdommene skal ha tilholdssted like ved Haumyrheia skole, sier rektor Torunn Sandvand at hun ikke oppfatter at skolen har et gjengproblem.

— Det er helt nytt for meg at folk skal være redde for en såkalt «gangstergjeng», men det er jo slik at vi, på samme måte som andre skoler, sliter med enkeltelever som begår hærverk og tagging, erkjenner Sandvand.

Hun avviser at gutten som sto for volden på Haumyrheia mandag er en del av gjengen, men etter hva Fædrelandsvennen erfarer skal vedkommende ha fått applaus fra enkelte i miljøet da volden oppsto.

Har du informasjon i denne saken? Kontakt vår journalist her.