BYKLE: Etter en times jobbing hadde dykkerne funnet gutten og brakt ham opp på land. Både dykkere, politi og ambulansepersonell var i nærheten da gutten ble funnet og tatt på land. 13-åringen ble pakket inn i et hvitt laken før han ble lagt på båre og fraktet inn i en ventende ambulanse. Både dykkere og de andre letemannskapene var tydelig preget av den tragiske hendelsen.

— Jeg fant ham ikke før jeg var nesten helt nede. Det var helt svart der, forteller Gjert Gjertsen, dykker i Kristiansand brannvesen.

To dykkere forsøkte å ta seg ned i jettegryta onsdag kveld, men da var strømmen for sterk.

— Den som hadde gått ned i jettegryta da, hadde aldri kommet opp igjen. Det var ikke mulig, sier Morten Nygaard.

Farlig strøm

En del av vannet som går inn i jettegryta, kommer ut et annet sted i elva gjennom en smal tunnel som går bortover. Det skaper en farlig understrøm, som i går fikk et tragisk utfall. Mannskaper fra politi og brannvesen i Bykle og Valle demmet tidlig torsdag morgen opp fossen som går ned i jettegryta med sandsekker, slik at dykkerne ikke trengte å slite med den sterke strømmen. I tillegg var vannstanden lavere fordi alle sluser i demningene oppover i elva ble stengt etter ulykken.

— De lokale folka har gjort et fantastisk forarbeid, slik at det var mulig for oss å gjennomføre denne aksjonen, forteller Arild Åteigen, leder for dykkerteamet. Før Gjertsen dykket ned i den svarte jettegryta, forberedte alle de fire i dykkerteamet seg godt.

— Vi fikk roen vi trengte for å motivere disse som skulle ned i det ukjente. Vi begynte med en dregg for å finne ut hvor dypt det var. Så snakker vi om selve dykket. Farger, mørket og tanker. Det er barn vi henter. Vi har barn selv, så det er mange følelser som skal bearbeides, forteller Åteigen, like før debreafingen med kollegene.

— Vi setter oss ned sammen og snakker om frustrasjoner. Vi går ikke fra hverandre før alle er ferdige med hendelsen, forklarer Åteigen.

Har det vanskelig

Lensmann Knut Nomeland har stort sett vært på ulykkesstedet siden alarmen gikk like før klokken 19.00 onsdag kveld. Han har hatt tunge timer på Bykle bru.

— Jeg er preget av hendelsen og tenker selvsagt på dem som har mistet en i elva. De pårørende har vært på plassen, og de har det vanskelig nå. Bykle er et lite samfunn, og det merkes når bygda mister en ungdom på denne måten, sier Nomeland.

Han roser alle som har vært med på aksjonen.

— Frivillige fra bygda har bidratt sammen med brannvesenet i Valle, Røde Kors, raftingsenteret på Evje og dykkere fra Kristiansand brannvesen, sier han.

Den tragiske ulykken er en advarsel til folk som bader i elva. Stedet over elva er merket med ”glatte berg” og delvis sperret av med et gjerde.

— Bading der en ikke er kjent, er risikabelt. Jettegrytene kan være farlige. Denne var rundt tolv meter dyp, og så går det et utløp fra den som kommer opp en annen plass. Det lager et sug, forteller lensmannen.