KRISTIANSAND: Det sier Hildegunn Brattvåg fra Kristiansand, for tiden prosjektleder i permisjon fra Kirkens Bymisjon i Oslo.

Rapport

Sammen med generalsekretær Sturla Stålsett har hun laget en rapport om rumenske tiggere i Norge.

— Uansett hvorfor de er kommet til oss, kan vi ikke feie dem bort slik Frp legger opp til. Menneskeskjebner løses ikke med renovasjon, legger hun til.

Etter intervjuer med tiggere, politi og forskere og besøk i Romania, har Brattvåg og Stålsett ikke funnet indikasjoner som tyder på kriminell, organisert virksomhet.

— Men om så skulle være, er det uansett nedverdigende å gjøre det de gjør. Det er hardt arbeid, det er kaldt og det er lite innbringende. Dessuten betaler mange av dem dyrt for kummerlige boforhold. Og, de møtes ofte med forakt, skriver de to.

Stigmatisering

Kirkens Bymisjon er særlig bekymret over økende grad av stigmatisering av de rumenske sigøynerne.

— Norske tiggere er i ferd med å bli «humanisert». Samtidig forsterkes et ensidig negativt fokus på de utenlandske tiggerne. Det kan være grunn til å spørre seg hvorfor, heter det i rapporten.

I løpet av høsten vil Kirkens Bymisjon sette i gang konkrete hjelpetiltak overfor rumenerne, i samarbeid med Frelsesarmeen og Blå Kors