KRISTIANSAND: — 134 av disse er omreisende prostituerte og 18 er stasjonære i Kristiansand. Sannsynligheten er stor for at det er forskjellige kvinner, sier Raymond Lønberg, sosialkurator i Kristiansand kommune. Han har i løpet av den siste måneden jobbet med å kartlegge omfanget av prostitusjon i Kristiansand. Tallene er statistikk fra Pro Senteret.

Lønberg har til sammen vært i kontakt med 25 prostituerte og kunder og har kartlagt en mengde annonser og nettsteder. Lønberg oppga også sitt eget telefonnummer og oppfordret folk som hadde kjennskap til prostitusjon til å ta kontakt. I går la han frem resultatene sine for 200 fagpersoner fra blant andre kommunen og politiet under en konferanse om prostitusjon og menneskehandel.

— Den første kvinnen som ringte meg mente hun holdt skilsmissestatistikken nede ved å tilby å gjøre ting kundens kone ikke ville gjøre, sier Lønberg.

Han fikk også telefoner fra mange horekunder.

— En sa han gjorde det for spenningens skyld, men at han fikk veldig dårlig samvittighet overfor kona.

Salg på utesteder

Lønberg fikk også et postkort signert «Prostituert», der det sto: «Du må ikke tro du får virkeligheten frem om prostituerte. Vi er her for å bli.»

— Men det må ikke bli en heksejakt på prostituerte i Kristiansand, advarer Lønberg.

— Omfanget av prostitusjon er sterkt økende på Agder, selv om vi har lite gateprostitusjon, sier politistasjonssjef på Kristiansand politistasjon, Hans Kristian Sødal.

— Våre spanere har observert at det tilbys salg av sex i nærheten av byens utesteder. Mannen blir invitert med til hotellrom eller leilighet, og vi har registrert tre-fire konkrete leiligheter som blir eller ble brukt til dette. Et par er eid av samme person uten at vi kan bevise hallikvirksomhet, sier Sødal.

— Vi har også navn på mistenkte som driver prostitusjonsvirksomhet, sier Sødal.

Omreisende

Han sa videre på konferansen at tendensen er omreisende kvinner som er i Kristiansand to-tre dager.

Politiet har også fått inn en anmeldelse av voldtekt mot en prostituert.

— Jeg kan ikke si så mye mer enn at saken er høyt prioritert hos politiet.

Videre har politiet stoppet åtte-ti kvinner i grensekontroll som ikke kan forklare hva de skal i landet.

-De har hatt remedier eller papirer som tyder på at de har planer om å drive med prostitusjon, sier Sødal.

— Det er enkelt å avdekke når det foregår prostitusjon på serveringssteder, men det er en utfordring å håndtere situasjonen, sier Jørgen Aall Flood, leder av reiselivsbedriftenes landsforening.