KRISTIANSAND: — Innsigelser er de sterkeste virkemidlene vi kan bruke. Nå kan ikke kommunen vedta planene før disse innsigelsene er løst, sier miljøverndirektør Tom Egerhei hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Avinors laget et veiforslag over broa ved Hamre, og en tunnel langs kysten på sørsiden. Egerhei mener dette ville vært en miljømessig katastrofe.

— Det ville være et fryktelig inngrep i strandsonen. Området ved Kjevik er et av få høykvalitetsområder i Kristiansand. En vei ville hatt stor innvirkning på det biologiske mangfoldet. I området lever flere utrydningstruede dyrearter, blant annet flere sommerfuglarter. Derfor var vi nødt til å gjøre noe, sier Egerhei, som legger til at det er strenge føringer fra miljøverndepartementet for planer i slike viktige områder.

Han har nå sendt innsigelsene til kommunens plan- og bygningsetat. I brevet har han også lagt ved en nytt veiforslag som miljøvernavdelingen kan stå inne for.

— Vi ønsker en vei i nordenden. En tunnel under forlengelsen av rullebanen. Den vil ikke forstyrre det uerstattelige miljøet, sier Egerhei.

— Vi må sette oss ned å forhandle med kommunen, selv om denne saken gir oss lite rom for forhandlinger. Kommer vi ikke til enighet, må saken prøves på nasjonalt nivå, sier han.