LILLESAND: Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Søgne, Songdalen og Birkenes kan fra 1. august neste år ha et felles brannvesen. Knutepunkt Sørlandet har i vår utredet mulighetene for å slå sammen de kommunale brannvesenene til et regionalt brannvesen. Forslaget som prosjektgruppa anbefaler, er en felles regional organisasjon under en ledelse. Dagens brannstasjoner vil bli opprettholdt, men man vil øke samarbeidet mellom kommunene.

— Gevinsten av et slikt samarbeid vil bli på administrasjon, samordning og innkjøp av utstyr og tjenester. Dessuten vil det bli enklere for politi, sivilforsvar og andre å samarbeide med en regional administrasjon, sier daglig leder i Knutepunkt Sørlandet Kjell A. Kristiansen.

Forslaget er nå ute på høring, og siden vil det endelige forslaget bli lagt fram for de enkelte kommunestyrene. De vil så bestemme om kommunene skal etablere et felles brannvesen.

Brannsjef i Lillesand, Erland Dyrstad, er skeptisk til forslaget.

— Jeg synes det er snevert at man ikke ser utenfor knutepunktkommunene. For Lillesand ville det vært best å opprettholde et samarbeid med Grimstad, sier Dyrstad.

Han fremholder at for ham er det viktigst å påse at beredskapen i Lillesand blir ivaretatt.

— Grimstad brannstasjon ligger nærmere Lillesand enn Kristiansand brannstasjon. Hvis vi trenger en stigebil, tar det kortere tid før bilen kommer til oss om den kommer fra Grimstad, sier Dyrstad.

I dag har Lillesand og Grimstad et samarbeid på feiertjenesten. Dyrstad mener det vil bli vanskelig å opprettholde dette samarbeidet om prosjektgruppas forslag blir vedtatt.

Kristiansen utelukker heller ikke et samarbeid utenfor regionen.

— Lillesand har god erfaring av samarbeidet med Grimstad, og det kan sikkert videreføres dersom det blir sammenslåing. Det vil uansett bli opp til Lillesand kommune om de vil knytte seg til det forslaget som er lagt fram. Prosjektgruppa har gitt dem et godt nok beslutningsgrunnlag, sier han.