KRISTIANSAND: For servicemedarbeiderne Alf Erik Sørensen og Roald Sandal ved Falconbridge har skriftlig kommunikasjon vært et uoverkommelig problem. Om noen uker eller måneder kan problemene være historie. De har fått tilbud om lese— og skrivekurs på arbeidsplassen.

Falconbridge har satt i gang tiltak for å bedre basiskunnskapen blant sine ansatte. De ansatte får tilbud om kurs i arbeidstiden.

Vil skrive brev

— Jeg begynte på kurset for å lære meg å skrive. Jeg vil lære meg å skrive brev. Og det hadde vært morsomt å kunne sende en tekstmelding til barna når de blir større, sier Roald Sandal, tillitsmann for serviceavdelingen og ansatt ved bedriften gjennom 18 år.

Han har ikke problemer med å lese. Han sluker den ene mursteinen av en bok etter den andre. Den siste boka han leste var «Stalin». Men han lærte aldri å skrive på skolen.

Da han var liten drømte han om å bli arkeolog. Det ble han aldri. Men det hindrer han ikke i å lese alt han kan komme over på internett av faglig interesse i tillegg til historiske bøker.

— Det er utrolig kjipt å bli stemplet som dum fordi jeg ikke kan skrive. Jeg opplever at folk ler og gjør narr av meg, sier Sandal.

Nå merker han at noe begynner å løsne når det gjelder skriving og er glad for sjansen han har fått.

Alf Erik Sørensen har jobbet i 35 år ved Falconbridge. På fritiden er han musiker.

— Lesehastigheten min er lav og jeg har vansker med å få med meg innholdet i det jeg leser, sier Sørensen. Han jobber med et dataprogram for å få opp lesehastigheten.

400.000 strever

Alf Erik Sørensen og Roald Sandal er ikke alene. 400.000 voksne mellom 16 og 65 år har så store lese- og skrivevansker at de ikke fungerer tilfredsstillende i samfunnet.

Lærer på kurset, Hans Lund, roser deltakerne for å ta ansvar og gripe sjansen til å lære mer.

— Mange av dem som tar disse kursene har en sår skolebakgrunn i ryggsekken og det er ikke lett å sette seg på skolebenken igjen. Lesing er snakk om teknikk, ikke vett og forstand, presiserer Lund som driver attføringssenter for voksne i Oslo.

Programmet gjennomføres med 30 ukentlige samlinger på bedriften. En del av læringen må deltakerne ta ansvar for selv.

18 ansatte deltar på det første Falconbridge-kurset.

  • Vi har mange dyktige medarbeidere her på bedriften og vi ønsker å gi dem en sjanse til å utvikle seg videre. Det finnes svært gode muligheter ved bedriften til videre utdannelse gjennom fagbrev og annen utdannelse, sier Frank Robert Dahl, opplæringsleder ved Falconbridge.

Han tror mange flere kunne tenke seg å delta på basiskursene, men mange vegrer seg for å stå fram.

FAKTA

65 virksomheter i landet har satt i gang tiltak for å bedre basiskunnskapen blant sine ansatte.

I Vest-Agder har Falconbridge og Taxi-Sør AS satt i gang tiltak.

Internasjonalt kommer Norge godt ut av undersøkelser rundt lese- og skriveopplæring (ALL-undersøkelsen 2005)

30 prosent av voksne nordmenn (22-65 år) har ikke tilfredsstillende leseferdigheter.

50.000 ungdom (16-20år) befinner seg i risikogruppen.