AGDER: — Gjennom å desentralisere det man kan og sentralisere det man må, vil vi ha det beste grunnlaget for fortsatt å bedre kvaliteten på tjenestene, sikre likeverdig behandling og styrke pasientsikkerheten, skriver administrerende direktør i Helse Sør Øst, Bente Mikkelsen i sin innstilling til styremøtet torsdag 16. desember.

Det forventes en fortsatt årlig økning i antall nye krefttilfeller og antall pasienter som lever med en kreftdiagnose.

Norge er et av de land i verden som bruker mest penger på helse. Likevel er ikke behandlingsresultatene i Norge ved for eksempel brystkreft, livmorhalskreft, lungekreft og prostatakreft bedre enn gjennomsnittet for andre OECD-land. Det er således et klart behov for å bedre kvaliteten i kreftbehandlingen, skriver Mikkelsen.

Hun peker på at det er sammenheng mellom antall behandlinger som blir utført ved sykehusene og kvalitet på behandlingen. Altså; jo oftere legene får prøve seg på behandlingen, dess flinkere blir de. Pasient- og brukerorganisasjoner har for lengst tatt den klare holdningen at man prioriterer behandlingskvalitet foran geografisk nærhet. I praksis vil det si at brukerne prioriterer tilgjengelighet til et behandlingstilbud med dokumentert høy kvalitet fremfor et mer lokalt behandlingstilbud hvis dette har mer usikker kvalitet, skriver Mikkelsen.

Ventetid er også et meget sentralt punkt når det gjelder kreftbehandling, fortsetter hun og trekker fram behov for tilgjengelig statistikk over sykehusenes behandlingsresultater som gjør at kreftpasienter skal kunne velge det sykehuset med best resultater. De nasjonale kvalitetsregistre under Kreftregisteret bør raskt utvides til å omfatte alle de ”store” kreftsykdommer, slik at informasjon om kvalitet kan være tilgjengelige for sykehusene selv, sykehuseiere og også for pasientene.

Hovedtrekket i anbefalingene er relativt små justeringer av dagens funksjonsfordeling med stor vekt på krav til kvalitet, bedre logistikk/behandlingsforløp, styrket oppfølging og med retningslinjer for likeverdig behandling og beste praksis.