Kristiansand: Kristiansand kommune har bestemt at rytterne bare får ri på Sødalsmyrveien i turområdet Jegersberg. Det mener rytterne er helt uholdbart, og klaget saken inn for Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Nå har DN bestemt at Kristiansand kommune har rett til å stenge hestefolket ute fra det populære turområdet.

— Jeg synes Kristiansand kommune vektlegger barn og unges oppvekstvilkår for lite. Dette er en jentesport for alle som faller utenfor fotballen. Det er ikke trygt å sende barn ut på sykkelstier for å ri, sier Sylvia Sæbøe, leder i Gimle Rytterforening.

DN sier på sin side at Kristiansand kommune har rett til å stenge rytterne ute fra begrensa områder.

— Kommunen har hjemmel til å vedta adferdsregler for begrensa friområder. Direktoratet mener ikke dette er brudd på friluftsloven, sier Arne Kjell Brunes, plankoordinator i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

DN peker på at ridning er en aktivitet hvor man har erfaring for at det regelmessig oppstår konflikter mellom ulike friluftslivsaktiviteter, spesielt mellom ridende og gående. Direktoratet har likevel en begrenset virketid for forbudet. Kristiansand kommune planlegger nemlig ridesti, og DN påpeker at det er sterkt ønskelig at en slik sti er på plass innen fem år. Sæbøe tror ikke Direktoratets forbud vil fjerne rytterne fra Jegersberg.

— Jeg tror vi vil se en del sivil ulydighet fra ryttere i Jegersberg. Så lenge hestene er på Lund, vil rytterne prøve å holde seg unna biltrafikk. Det er nesten umulig å tenke seg andre steder å ri enn Jegersberg. Sødalsmyrveien er for tiden en anleggsvei, og er dermed ikke trygg for ryttere. Vi har fått utrolig mange støtteerklæringer i denne saken, sier Sæbøe, som mener folk flest ikke har noe mot ryttere i Jegersberg.

Rideforbudet i turområdet gjelder til 16.april 2013.