COCHABAMBA: Rettssaken var opprinnelig planlagt til april, men ifølge Dagbladet.no er det nå bestemt at den starter allerede i desember.

— Rettssaken skal være framskyndet til 11. desember, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Willoch i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

UD vet imidlertid ikke hvorfor saken nå starter fire måneder før planlagt.

— Vi er ikke kjent med bakgrunnen for det, sier Willoch.

Løslatt

Den ene av jentene, en 19-åring fra Høvåg i Lillesand, ble løslatt fra fengselet for en drøy måned siden. Domstolen konkluderte med at det ikke lenger var skjellig grunn til mistanke mot henne. Hun bor nå hos en familie i Cochabamba i påvente av rettssaken, og har meldeplikt for politiet.

19-åringen ble sammen med de to andre jentene pågrepet på flyplassen i Cochabamba 18. mai i fjor. I bagasjen deres fant politiet til sammen 22,5 kilo kokain.

De to andre jentene på 19 og 22 år sitter varetektsfengslet i San Sebastian-fengselet i Cochabamba.

Sju andre tiltalt

I tillegg til de norske jentene i Bolivia omfatter tiltalen en 21 år gammel jente, omtalt som skuespiller, og hennes ekskjæreste, en 23 år gammel norsk-bolivianer.

23-åringen er fortsatt på rømmen fra politiet, mens 21-åringen sitter varetektsfengslet i Norge. Hennes advokat Morten Furuholmen sier det ikke er aktuelt for 21-åringen å reise til Bolivia i forbindelse med rettssaken.

– Hun har en egen norsk sak. Jeg regner med at de kjører saken uten henne i Bolivia. Min klient har ikke noe i Bolivia å gjøre, sier Furuholmen.

Fem bolivianere er også tiltalt i saken.