KRISTIANSAND: Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett ble to av barna i en alder på cirka ti år over en periode på to år slått både med åpen og knyttet hånd på ryggen og andre steder på kroppen. En gang ble også det ene barnet bundet med et belte rundt håndleddene da voldsutøvelsen skjedde.

I retten forklarte den tiltalte at han ga barna ris, holdt de i nakken, dro de i ørene og klapset dem. «Tiltalte har i sin forklaring for retten veldig langt på vei erkjent voldsbruk og at han ble sint når barna kranglet eller utviste uønsket adferd. Retten finner grunn til å bemerke at uansett uønsket adferd eller ønske om endret adferd i oppdragseøyemed, er det verken lovlig eller tillatelig med den form for vold som tiltalte har utøvd», skriver tingrettsdommer Knut Otterbech og hans to meddommere, Alf Handfeland og Else Marie Meland Grønn.

Vedvarende vold

Retten har lagt vekt på at det har vært en vedvarende og gjentakende krenkelse og mishandling av nærstående. «I tillegg til krenkelsen av legeme og sjel, vil tillitsbruddet, den psykologiske bindingen mellom gjerningsmannen og offeret, og at handlingen skjer i hjemmet, særprege denne type vold» anføres det i domspremissene.

I tillegg til vold mot to barn, er mannen også dømt for seksuelle overgrep mot en datter og hennes venninne. Venninnen fortalte dette først flere år senere på en hyttetur der tiltaltes datter var med. Tilstede var også en tredje jente. Da venninnen hadde fortalt om overgrepet, kom det også frem at datteren hadde vært utsatt for noe lignende.

Levde i frykt

Tingretten har i forbindelse med straffeutmålingen lagt vekt på at domfelte har drevet med gjentatt mishandling av sine barn over en periode, og at det har skapt et regime av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold.

Retten fremholder at de seksuelle handlingene overfor datteren og venninnen er begått under særdeles skjerpende omstendigheter, og det er begått et alvorlig tillitsbrudd. «Overgrepene skjedde på et sted der barna har krav på trygghet, det vil si i form av overnattingsbesøk på eget soverom i felles hjem».

I dommen blir det understreket at tiltalte har forklart om vanskelige barn med mye krangling og slåssing. Til tross for dette er det verken lovlig eller tillatelig med vold, fremholdes det i dommen.