KRISTIANSAND: Gutten ble pågrepet på toget fra Stavanger til Oslo på jernbanestasjonen i Kristiansand fredag ettermiddag. Asylsøkeren erkjenner straffskyld.

Erkjenner straffskyld.

— Gutten har i avhørt erkjent at det var han som brukte kredittkortet og at han dermed står bak bedrageriene. Han erkjenner imidlertid ikke å ha stjålet kortet, men sier han fant det langs veien i Farsund på natta, opplyser etterforskningsleder Petter Sandell ved Kristiansand politistasjon.

Politiet beslagla store deler av utbyttet på omkring 100.000 kroner da 15-åringen ble pågrepet fredag. Gutten var i tillegg i besittelse av flere smykker som politiet mener kan være stjålet.

— Dette er gjenstander som ikke stammer fra bedrageriene som ble gjennomført på torsdag. Politiet mistenker at gjenstandene kan være utbytte fra tyverier i Farsundsområdet, sier Sandell.

Avslørt av bilder.

Sandell forteller at det var overvåkningsbildene som ledet politiets oppmerksomhet mot gutten. Bildene ble sammenholdt med bilder fra asylregisteret. 15-åringen er kjent av politiet og har vært siktet for blant annet tyveri ved tidligere anledninger. Pågripelsen på toget skjedde uten dramatikk.

— Han var trolig i ferd med å rømme til Oslo med tjuvegodset, sier Sandell.

På grunn av sin unge alder er ikke gutten begjært varetektsfengslet. Han ble løslatt lørdag etter et døgn i arrest. 15-åringen hadde da gjennomført et omfattende avhør med tolk.

I avhør har gutten fortalt at han var på tur til Kristiansand med asylmottaket da svindelen fant sted.

— Han skal ha fått noe alenetid i løpet av dagen. I denne tiden har han gjennomført bedrageriene, opplyser Sandell.

Gutten dro tilbake til Farsund med reisefølge senere på torsdagen, og ble pågrepet på toget fredag ettermiddag.

15-åringen klarte å svindle til seg et beløp på omkring 100.000 kroner.

Dette er blant forholdene:

27.000 kroner fra Mestergull

36.000 kroner fra Diamanthuset

17.000 kroner fra Urmaker Askeland

Svindelen ble avslørt da gutten forsøkte å kjøpe varer for 41.000 kroner hos en annen Mestergull-forretning i Kvadraturen.

— Han skal også ha kjøpt varer for mindre beløp i noen andre forretninger i byen, opplyser Sandell.

Det var kredittkortet til Johnny Didriksen som 15-åringen benyttet. Han oppdaget at lommeboka var borte torsdag ettermiddag. Lommeboka inneholdt flere kredittkort og et par tusen kroner. Det var politiet som varslet Didriksen om svindelen.