FARSUND: — Saken om Fred Olsen skal få bygge 31 vindmøller på Vest-Lista engasjerer meget sterkt. Jeg tror mange nå noterer hvem i kommunestyret som mener hva. Denne saken kan få betydelige konsekvenser både i forhold til hvem som blir nominert på partilistene og hvem som blir valgt ved lokalvalget til høsten, sier Lillebø, som er en av veteranene i Farsund Høyre.

For flere år siden sa Farsund kommunestyremøte ja til vindmøller, og etterpå sa NVE og regjeringen endelig ja. Dermed startet den folkelige kampen mot, som tirsdag kuliminerte med krav om såkalt folkelig initiativ. Kravet er at kommunestyret omgjør sitt gamle vedtak og starter kamp for å få stoppet vindmøllene.

300 underskrifter er etter kommuneloven nok til at innbyggerne kan kreve en sak fremmet i kommunestyret. Men først må kommunestyret godkjenne det folkelige iniativet som formelt riktig.

Det var stinn brakke i kommunestyresalen på Husan under debatten tirsdag kveld, og etter at mange representanter hadde sagt at de er mot vindmøller og 24 politikere holdt innlegg, endte det med at det folkelige initiativet ble nektet iverksatt med 25 mot fire stemmer.

Flertallet mener loven ikke tillater at folk gjennom folkelig initiativ når kommunen ikke har endelig vedtaksrett i saken initiativet dreier seg.

— Vi er dypt skuffet, og kommunestyret kunne hatt større respekt for folkeviljen, sier en av vindmølleaksjonistene Anija Wormsen.

— De skjuler seg bak juridiske paragrafer. Det er jo også en måte å ikke ta stilling på, sier Lillebø, som sier det er uenighet i de fleste partier.

Mannen som ledet arbeidet med verneplanen for Lista på 80-tallet synes det er uhørt å bygge vindmøller i et av Norges mest vernede områder. 17.500 dekar av Farsund er vernet.

Farsunds Avis har i månedsvis kjempet mot vindmølle-utbyggingen, og en rekke kjente personer har kastet seg inn i kampen for å bevare Lista-landskapet, blant annet Fædrelandsvennens tidligere sjefredaktør Finn Holmer-Hoven.