KRISTIANSAND: Utbyggingen av det digitale bakkenettet vil pågå for fullt i vår og sommer, skriver informasjonsjef Jørgen Thaule i Norges televisjon (NTV). Det er NTV som bygger og driver det digitale bakkenettet i Norge.

Bakkenettet er allerede tatt i bruk i 13 fylker, og i løpet av november blir det åpnet i de seks siste. Foruten Vest-Agder er det Aust-Agder (11/11), Nord Trønderlag (14/11), Nordland (18/11), Troms (21/11) og Finnmark (21/11)

Sinke

Dermed er Sørlandet blant de siste som får digitalt bakkenett, nesten et år etter at andre steder i Norge har fått bakkenettet på plass.

— Agder-fylkene blir en digitaltv-sinke, sa daværende daglig leder i TVSØR, Tor Mjaaland, til NA24 da tidsplanen for utbyggingen av det digitale bakkenettet lagt frem av (NTV).

Statssekretær Mette Gundersen (Ap.) har beklaget at Sørlandet kommer sist når det gjelder digital-tv.

— Selvfølgelig hadde jeg som sørlending sett at vi kom i første rekke, men jeg forholder meg til NTV som har lagt en plan for hvordan utbyggingen skal foregå, sier Gundersen.

452 sendemaster

Ferdig utbygd vil det digitale bakkenettet bestå av 452 sendemaster på fjelltopper og høydedrag rundt om i Norge. Fra mastene vil det bli sendt ut TV-signaler i luften som kan mottas med antenne. Alle som i dag tar inn TV-signaler via en vanlig tak- eller bordantenne, blir direkte berørt av overgangen. For å få inn digitale signaler må man ha en digital dekoder.

TV-tilbudet i det digitale bakkenettet er:

Fritt tilgjengelig: NRK1, NRK2, NRK3/NRK Super.

Gratis, men krever programkort: TV 2 (ut 2009), Lokal-TV, Åpen Kanal.

I Vest-Agder blir det gamle analoge nettet stengt i juni 2009.