AGDER: — Det er de unge som slurver mest, som har størst risiko for å dø i trafikken og som vi ønsket å nå, sier kampanjeleder ved Statens vegvesen, Signe Gunn Myre, til fvn.no.

I Aust Agder ble 836 bilister kontrollert og 9 gebyrer skrevet ut, mens i Vest Agder ble 182 bilister kontrollert og 14 gebyrer skrevet ut.

Myre presiserer at Statens vegvesen ikke er så opptatt av gebyrene de har skrevet ut som samtalene og møtene de har hatt med bilistene.

Risikofylt gruppe

Under kampanjen har Statens vegvesen prioritert å møte opp på rånetreff på Evje og på russetreff, for å treffe den gruppen som representerer den største risikogruppen, nemlig ungdommene.

Les også: Lite å utsette på rånerne

Myre forteller at så mange som 40 liv kunne ha vært spart i året, dersom alle hadde brukt bilbelte.

Av totalt 162 personer som omkom i bilulykker i 2006, var det 66 personer (41 prosent) som ikke brukte bilbelte.

Hun forteller at de unge har reagert veldig positivt på kampanjen, men at de fleste tror at det ikke er så farlig å kjøre uten bilbelte.

Noe ungdommen raskt får et annet syn på.

- Tilsvarer et fall på 10 meter

  • Kolliderer du i 50 km/t så tilsvarer det et fall med bil på 10 meter, sier Myre og forklarer at det er kreftene som er i sving dersom man kolliderer i bil uten å ha på seg bilbelte.

Mest overrasket er de likevel over responsen de har fått i form av mms. Statens vegvesen inviterte folk til å sende inn sine mms-bilder til den nye bilbeltekampanjen.

— Vi har fått 2800 bilder og hatt 22.600 som har besøkt våre nettsider, sier en fornøyd Myre.

Hun forteller at publikum kan stemme på bidragene fram til 24. april og at de femti beste går videre til vurdering av en fagjury.

Du kan stemme på bidragene på denne siden