OSLO: – Spekulasjonene hadde da vært så heftige i lang tid at lufta var gått litt ut av overraskelsesballongen, sa Faremo til pressen etter nøkkelskiftet i Forsvarsdepartementet tirsdag.

– På den annen side var det nesten merkelig, nesten som en ut av kroppen-opplevelse, å få navnet sitt trukket fram i spekulasjonene over så lang tid, la hun til.

Avtroppende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens nærmeste medarbeidere fra embetsverk og politisk ledelse var alle til stede for å ta farvel med sin gamle sjef og hilse den nye velkommen. Alle fikk de klem av Strøm-Erichsen, som har vært forsvarsminister i vel fire år.

Faremo gleder seg

Grete Faremo, opprinnelig fra Bygland, sier hun har mye ugjort som politiker og gleder seg til å ta fatt på jobben som ny forsvarsminister.

– Jeg er veldig glad for og stolt over å få ny tillit, sier Faremo, som tidligere har vært både bistandsminister, justisminister og olje— og energiminister.

FORSVARSMINISTER: Grete Faremo (Ap) overtok nøkkelen fra Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) (tv) i Forsvarsdepartementet tirsdag. Foto: Scanpix

Faremo har ikke jobbet innen forsvarssektoren tidligere, men sier hun er forberedt på at jobben kommer til å bli krevende.

– Dette er et nytt felt for meg, men en utfordring som jeg gleder meg til å ta fatt på, sier hun.

Har samlet erfaring

Faremo sier hun håper at hun i den nye jobben kan dra veksler på erfaringer hun har fått fra lederstillinger i internasjonalt og nasjonalt næringsliv siden hun gikk av som olje— og energiminister i 1997. I årene som er gått, har hun blant annet vært konserndirektør i Storebrand, direktør i Microsoft Nord-Europa og i tillegg hatt styreverv både i Hydro og Norsk Folkehjelp. 1. juli i år tiltrådte hun som styreleder i Norsk Helsenett.

Faremo sier at hun er klar over at Forsvaret står overfor store utfordringer i tiden som kommer, men første dagen i sin nye jobb ville hun verken svare på faglige spørsmål eller mer politiske, som for eksempel hvordan hun tror det blir å jobbe i en trepartiregjering.

Den nye forsvarsministeren ville heller ikke trekke fram konkrete områder hun vil prioritere og ville ikke uttale seg om Norges engasjement i Afghanistan og om hun planlegger å reise på besøk til de norske styrkene.