KVINESDAL: . — Dette er noe vi heldigvis ikke opplever ofte. Jeg må si vi ble overraskt og temmelig sjokkerte da det skjedde, sier ambulansesjåfør Rolf Bernhard Strømland til Avisen Agder.

Like før midnatt natt til søndag rykket Strømland og en kollega ut med ambulanse fra sykehuset i Flekkefjord, etter melding om en utforkjøring ved Liknes i Kvinesdal.

— Vi kjørte utrykning med blålys. Nokså tidlig på Øyesletta kom en bil bak oss og kjørte forbi i svært stor fart. Det er vanskelig å si hvor stor fart vi hadde, men vi kjørte nok minst i 150 kilometer i timen, sier Strømland til fvn.no.

Så ikke hvem som kjørte

På dette tidspunktet var skadeomfanget etter ulykken på Liknes fremdeles uavklart. Strømland og kollegaen var naturlig nok mest opptatt av å komme seg frem hurtigst mulig.

— Vi visste utfra meldinga at det var ei alvorlig ulykke, sier Strømland, som ikke fikk med seg hvem de ble forbikjørt av.

— Det gikk såpass fort at vi ikke fikk med oss hva slags bil det var. Vi var også mest opptatt av oppdraget vi var ute på. Vi snakket så vidt med politiet om det, men de var jo også opptatt med ulykken, sier Strømland.

Strømland sier det er første gang han har opplevd å bli forbikjørt under utrykning.

— For mange år siden kunne folk legge seg på hjul, men det ble det stort sett slutt på etter at politiet tok tak i problemet, og en del ble ilagt relativt store bøter. Men å bli forbikjørt har jeg faktisk aldri opplevd før, sier Strømland.

- Vet jo konsekvensen

Både han og kollegaen som kjørte ble sjokkert over opptrinnet. Ifølge Avisen Agder regnet det i området, slik at sannsynligheten for vannplaning absolutt var til stede.

— Vi vet jo konsekvensen av ulykker i en slik fart. Av hva som kan skje både med de som kjører og de som eventuelt blir truffet av en bil i høy fart.

Ambulansepersonell som rykket ut fra Lyngdal var først fremme på ulykkesstedet. Kort tid etter ankomst ble det konstatert at den 21 år gamle føreren av ulykkesbilen var omkommet.

- Sånn som ikke skal finne sted

Politibetjent Tove Glendrange ved Kvinesdal lensmannskontor kjente ikke til den konkrete hendelsen mandag morgen. Hun sier det er første gang hun har hørt at en ambulanse på utrykning er forbikjørt.

— Det er jo sånn som ikke skal finne sted. Alle som har førerkort vet jo hvordan man skal opptre i forhold til utrykningskjøretøy, sier Glendrange.

Leder for påtaleseksjonen i Agder politidistrikt, Nils Grønås, har heller ikke hørt om liknende tilfeller. Han presiserer at han ikke kjenner til saken, men utfra beskrivelsen mener han sjåføren kunne risikert ubetinget fengsel.

— Å kjøre i 150 kilometer i timen er en forseelse som isolert sett medfører ubetinget fengsel. Når det gjelder forbikjøringen vil den kunne falle inn under vegtrafikklovens bestemmelser om uaktsom kjøring. Det straffes normalt med bøter. Men det er jo betydelig bevisutfordringer i en slik sak. Vi kan ikke uten videre legge til grunn at farten har vært 150 kilometer i timen, sier Grønås.