KRISTIANSAND: Innbruddet på museet ble gjort i julehelgen i forfjor ved at det ble skåret hull i et nettinggjerde og at en ytterdør ble brutt opp med spesialverktøy.

Det ble stjålet store mengder gevær, automatvåpen, håndvåpen og uniformeffekter tilhørende museet og en privat våpensamler. Tyveriet ble betegnet som profesjonelt fordi det kun var verdifulle gjenstander som ble stjålet. En stor del av utstyret som ble stjålet, er ikke funnet.

Ba bekjent oppbevare våpnene 26. desember fant politiet en rekke av de stjålne våpnene hos en mann bosatt i Søgne. Den nå dømte 20-åringen har forklart politiet at han hadde bedt mannen om å oppbevare de stjålne våpnene. Søgnemannen sa til politiet at den nå dømte 20-åringen hadde forklart ham at han hadde deltatt i tyveriet. I retten kunne mannen imidlertid ikke huske utsagnet konkret, og sa at han ikke kunne utelukke at dette kun hadde vært skryt fra 20-åringen.

Søgnemannens forklaring førte til at 20-åringen som nå er dømt ble trukket inn i saken, og til slutt pågrepet i april for ett år siden.

20-åringen har nektet straffeskyld for innbruddet og tyveriet. Han har imidlertid forklart at han en gang i romjula 2005 ble oppsøkt av to bekjente som ba ham ta vare på noen bager som inneholdt våpen. Dette gjorde han selv om han visste at våpnene var stjålet. Kristiansandsmannen har nektet å navngi de to personene.

Ikke bevist tilknytning til innbruddet Påtalemyndigheten mener at det ikke er ført bevis som utover enhver rimelig tvil knytter 20-åringen til selve innbruddet og tyveriet, derfor har dette punktet frafalt fra tiltalen.

Likevel ble mannen dømt til 90 dagers betinget fengsel med prøvetid på tre år.

Retten legger i skjerpende retning vekt på at mannen har hatt befatning med en betydelig mengde stjålne våpen. Selv om deisse var plomberte, kunne de har forårsaket skade hvis de for eksempel hadde blitt brukt som trussel.

I formildende retning legges det vekt på at mannen er i en sikker rehabiliteringssituasjon og at han har brutt med tidligere kriminelle miljøer.

20-åringen er tidligere domfelt to ganger, den siste gladt ran, grovt tyveri, brudd på våpenloven med mer.