KRISTIANSAND: — Jeg har nok hatt litt dataskrekk, men det skal gå bra nå. Jeg må kanskje skaffe meg en pc, for dette ga mersmak, sier den spreke 88-åringen fra Voiebyen.

Mange eldre tør ikke gjøre som Birger Mikkelsen - hive seg utpå det dype hav av tekniske nyvinninger.

Da et dusin pensjonister fra Vågsbygd eldresenter inntok jernbanestasjonen, sto Birger bakerst i køen, skeptisk til fingerspissene.

— Dette er ikke vanskelig, bare du har gjort det én gang, åpnet strekningsansvarlig Dag Brekkan fra NSB.

Stolt bestefar

Og vrient var det slettes ikke. Etterpå vanket det ros fra NSBs mann, og vår mann smilte som når pjokken sykler for første gang.

— Det gikk greit, medgir Mikkelsen stolt. Nå skulle barnebarnet (26) ha sett ham, han som er ansatt i Google Norge og har deltatt i både EM og VM i dataprogrammering.

Skrankepersonalet rasjonaliseres bort over det ganske land, ikke bare i NSB. Overalt møtes man av automater, og internett gjør hverdagen både enklere og billigere.

For eksempel sparer man en 50-lapp på å kjøpe togbillett til minipris på nett eller automat, og ikke over disk.

— Dere som er eldre må også henge med i den teknologiske utviklingen. Da får dere en bedre alderdom. Det er ingenting å være redd for, formante Dag Brekkan.

— Dette handler om å være selvstendig, selv om man er over 80 år. Dette med data og automater er et nytt verktøy som er viktig å lære seg. Da kan man snakke samme språk som barn og barnebarn, og slipper å være avhengig av dem når man for eksempel skal ut og reise, forteller leder Wenche Agre ved Vågsbygd eldresenter.

Fikk panikk

Ønsket om et slikt lynkurs kom opp etter at noen ble grepet av panikk foran billettautomaten i Hirtshals, med en gjeng utålmodige dansker bak i kø. Det var eneste måte å kjøpe togbillett til Hjørring.

— Det er rart når du står der og ikke får det til. Du føler deg så dum, sier Kari Jacobsen (75), som var på danmarkstur med venninner den gang for to år siden.

Hun er ikke spesielt begeistret for den ubarmhjertige teknologiske utviklingen, samtidig vil hun helst klare seg på egenhånd.

— Hva med internett?

— Det kan være lysten kommer. Jeg ser jo mitt barnebarn på 9, det går så det suser. De får det jo inn med morsmelken, svarer Jacobsen.

NSB lover opplæring til alle som vil prøve seg på billettautomaten, om man kommer alene eller i flokk. Etter besøket på togstasjonen spaserte de lærehungrige til biblioteket, der de skulle teste ut databasen.