KRISTIANSAND: «Effekt i 12 timer» står det å lese på det nye produktet, som for tiden markedføres via fjernsynsreklame.

— Jeg har aldri før hørt om alkohol i munnvann, sier Reidar Vang, leder av ordensavsnittet ved Agder politidistrikt.

Fædrelandsvennens journalist har nettopp blåst i politiets alkometer og fått utslag på 0,92 i promille etter et munnskyll med SB12. Mer enn nok til å bli tatt med til nærmeste politistasjon for nærmere forklaring og eventuell blodprøve, dersom målingen hadde vært utført på promillekontroll langs veien. Der er som kjent promillegrensen 0,2. Etter én time ble testen gjennomført på nytt. Da viste politiets alkometer 0,0 i promille, men på den tiden kan man komme langt med bil.

— Produsenten bør tydeligere markere at dette stoffet inneholder alkohol, mener Reidar Vang, etter å ha oppdaget at opplysningen bare gis med liten skrift. Men ingenting kunngjøres om alkoholvolumet.

Endring

— Det skal vi gjøre noe med, lover Mia Karlsson ved markedsavdelingen til produsenten Antula Healthcare i Stockholm.

— På de nye flaskene vil det stå at produktet inneholder mindre enn to prosent alkohol, mindre enn 0,5 prosent sink og mindre enn 0,05 prosent klorhexidin.

— Men det står at munnvannet ikke bør gis barn under åtte år?

— Ja. Det er fordi munnvannet ikke bør svelges.

Karlsson sier hun ikke er overrasket over at et munnskyll med SB12 gir utslag på alkometer.

— Jeg har ikke tenkt på den muligheten. Men det kan selvsagt skje for en person som nettopp har skylt munnen, vedgår hun.

Vademecum

SB12 selges fra apotekkjeden Alliance. Apoteker Beth Holte ved Alliance apotek Bandagisten i Tollbodgata opplyser at produktet kom i handelen sist høst.

  • Også andre typer munnvann, som Vademecum, inneholder alkohol, uten at det oppgis hvor mye. Årsaken er at produktene klassifiseres som handelsvarer. Der er ikke kravene til deklarasjon så spesifikke som ved legemidler, sier Holte.

Blåste rødt

Paul Arne Tobiassen (24) fikk sjokk da han målte seg selv til 0,7 i promille etter å ha brukt munnvannet SB12. — Jeg hadde drukket et par glass med vin på nyttårsaften, men kunne ikke forstå at det skulle slå ut klokken fire neste ettermiddag, sier Tobiassen.

Første januar satte Tobiassen seg i bilen klokken 16.00, men testet seg med sin egen promilletester før han startet motoren. Testeren viste 0,7 i promille.

— Jeg skjønte ganske fort at det ikke kunne skyldes vinen. Det eneste logiske svaret var at munnvannet, som jeg hadde brukt én time tidligere, slo ut på måleren.

Promillenivået sank raskt etter at Tobiassen skylte munnen med vann flere ganger, men på kvelden hadde han fortsatt 0,1 i promille.

— Etter å ha pusset tennene brukte jeg munnvannet en gang til. Da jeg testet meg umiddelbart etterpå, viste promilletesteren 2,0 i promille!

Nå advarer Tobiassen andre mot å bruke SB12 før de skal kjøre bil.