MANDAL: — Det er meningsløst at betjeningen skal sette opp skilt på ølboksene for å stanse salget av en lovlig vare, mens det ennå er lenge igjen til selve butikken stenger, sier Tallaksen - som tidligere var medlem av Frp, men som nå står på nøytral grunn.

I Mandal er den alkoholpolitiske planen på rullering. Og Tallaksen er blant dem som har tatt tastaturet fatt og sagt sin mening om nettopp salgstidene for øl.

Det har gått noen år siden Mandal la seg på lovens maksgrense for ølsalg, som er at salget skal stanse klokken 20 på hverdagene, og klokken 18 på lørdagene.

En ringerunde til forskjellige kommuner på Agder viser at de vi ringte til har gjort det samme. Vi fant to unntak: I Åseral stenger ølsalget med butikken klokken 18. Og ettersom Lyngdal har ølmonopol regulerer ølsalget seg til åpningstiden som er til klokken 18, med unntak av fredagene da butikken er åpen til klokken 20. Molbo

Tallaksen mener det er molboaktig å pålegge butikkene å stenge ølsalget før de selv stenger.

— Forskningen viser at de aller fleste nordmenn har et nøkternt alkoholforbruk. Om lag ti prosent drikker halvparten av all alkohol, mens det blant disse igjen er noen få prosent som misbruker. Det er jo der innsatsen må settes inn for å begrense skadevirkningene, ikke ved en forbudspolitikk overfor dem som bare vil kjøpe en lovlig vare, sier han.

Han ønsker at Mandal kommune skal henvende seg til nasjonale myndigheter for å få slutt på begrensningene.

Ordfører Alf G. Møll (Frp) er helt enig med Tallaksen.

— Også jeg har opplevd å ikke rekke å kjøpe øl, og det føles galt at andre skal bestemme når jeg skal få kjøpe en lovlig vare, sier han.

Klager sjelden

På Rema 1000 på Vestnes i Mandal forteller butikksjef Paal Kyllevik at kundene sjelden klager på øltidene.

— Folk vet jo at det ikke er vi som setter tidene, og de innretter seg deretter, sier han.

Noen ganger må han be kunder om å sette ølet på plass fordi de er for sent ute.

— Vi er selvsagt strenge på det, ettersom vi risikerer bevilgningen, sier han. Butikksjefen tror ikke det har noe å si på omsetningen om salgstiden følger butikkens åpningstid som er til klokken 22. Tallaksen har opplevd å bli bedt å sette ølet på plass fordi tida har gått ut.

— Da føler du deg rimelig dum, sier han.

Nå vil han altså ha de nasjonale reglene endret, og ber kommunen skrive brev til departementet.

Det lover ordfører Møll å vurdere.

— I min verden er ikke forbudslinjen veien å gå, sier han.