FLEKKEFJORD: – Det er nok å gå en kveldstur langs bryggene for å se båtførere som drikker alkohol åpenlyst og båter som suser av gårde i det mangedobbelte av det som er tillatt i indre havnebasseng. Etter at det er blitt mørkt er det mange som kjører uten lanterner eller andre former for lys. Foreldre lar også mindreårige kjøre båter med altfor store motorer helt på egen hånd, sier pensjonert politimann Hans Gregers Aarenes.

Han får støtte av tidligere kollega Arne Bjelland, som fra huset sitt har utsikt til villmannskjøringen som skjer i fjorden. Han forteller om raske båter som krysser havnebassenget etter mørkets frembrudd helt uten lanterneføring.

Feilprioritering.

Hans Gregers Aarenes mener ledelsen for politiet i Lister må ta skylden for det han mener en total feilprioritering. Han regelrett fnyser av uttalelser om at publikum kan ta bilder av båter som planer og som derfor må antas å kjøre for fort, og om at fiskerioppsynet i alle fall har vært til stede i Flekkefjord.

Ordfører Reidar Gausdal i Flekkefjord roser utspillet til de to tidligere politimennene. Han vil selv ta opp den mangelfulle sjøtjenesten i regionen med politimesteren i et møte med alle ordførerne i Lister-regionen 21. august. Stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen fra Flekkefjord skriver nå brev til justisministeren om saken.

– Det er så mye båttrafikk i Flekkefjord at det er fullstendig uforståelig at det ikke skal kunne være behov og grunnlag for å patruljere her, sier Gausdal.

– Ikke enestående.

Driftsleder for politiet i Lister, Anne Margrethe Ruud, sier hun er mottakelig for konstruktiv kritikk, men mener at manglende sjøtjeneste lengst vest i politidistriktet handler mer om ressursmangel enn dårlig ledelse i politiet.

– Selvfølgelig kan også jeg ønske meg politibåt både i Flekkefjord og Farsund. Jeg tror likevel ikke villmannskjøring på sjøen er et større problem i Flekkefjord enn andre steder langs sørlandskysten, sier hun. Hun lover likevel å se på hva som kan gjøres for å få til en sjøtjeneste i Flekkefjord neste år i forbindelse med evalueringen av årets sesong.

Fem politibåter.

Agder politidistrikt har i sommer hatt politibåt i Risør, Grimstad, Arendal, Kristiansand og Mandal. I de tre sistnevnte byene har båtene vært bemannet i turnus, mens de i Risør og Grimstad har vært i tjeneste mer sporadisk.

– Avstanden og faren for stor sjø rundt Lista har bidratt til at politibåten i Mandal ikke har vært i Flekkefjord i år. Med større ressurser ser jeg helt klart behovet for å kunne drive patruljering og kontroller i Flekkefjord, sier koordinator Ove Austenå for sjøtjenesten i Agder politidistrikt.

Arne Bjelland minnes at da politibåten var i Flekkefjord for et par år siden så ble en rekke båtførere tatt for promillekjøring.

Natt til 27. juli omkom en 22 år gammel flekkefjordsmann i en båtulykke utenfor Abelnes i Flekkefjord.

22-åringen var fører av båt som hadde en passasjer, mens det var fire personer om bord i den andre båten.

Politiet tok rutinemessig blodprøver av alle de involverte med tanke på promillekjøring, men det foreligger ikke noe resultat ennå.

Etterforskningen har heller ikke konkludert med årsak og skyld i forbindelse med den tragiske båtulykken.