KRISTIANSAND: Mesta har ansvaret for infrastrukturen for den nye bydelen på Justneshalvøya, men tyver skaper store problemer. Siden mars er verdier for en halv million kroner stjålet.

Prosjektleder for selskapet, Trond Heia, reagerer på de mange tyveriene. Blant annet er meget kostbart GPS-navigeringsutstyr, verktøy og bensinkort verdt mange hundre tusen kroner blitt stjålet. I tillegg til dette har tyvene gjort hærverk på bygninger og maskiner.

– Vi kan jo bare lure på om dette er et bestillingstyveri. De reiser rundt med nøkler til maskinene og da er det ikke noen heksekunst å få med seg ting, sier Heia.

Informasjonsdirektør i If, Jack Frostad, bekrefter at dyrt spesialutstyr kan være interessante objekter for de som driver med bestillingstyveri.

– Bandene som er sentrale, utover de norske, er balkan-bander og øst-europeiske bander. Slik spesialutstyr er ikke menigmannsutstyr og det kan jo selvfølgelig bli solgt til næringslivet i Norge, men det lukter jo av bestillingstyveri. Vi vet at det har vært en del bestillingstyverier, særlig på objekter som ikke er så enkle å få fatt i, sier Frostad.

Stjal bensin for 80.000

Ved to av innbruddene har maskinparken vært målet, men ved én anledning tok tyvene seg inn i brakkeriggen. Foruten å gjøre skadeverk, fikk tyven eller tyvene med seg datautstyr og et bensinkort. Bensinkortet ble misbrukt for 80.000 kroner over en periode på tre uker.

– De har brukt kortet på stasjoner ligger litt utilgjengelig an for kameraovervåking. Vi måtte endre rutinene våre etter at det innbruddet skjedde, sier Heia.

Prosjektlederen mener innbruddene er spesielle siden de andre entreprenørene på samme anlegg ikke har slitt med problem.

– Vi er hovedentreprenør på anlegget. Vi har underentreprenører som jobber med samme type utstyr, og de har aldri blitt bestjålet, sier Heia og spekulerer i om noen kan være ute etter å ramme nettopp Mesta.

På anlegget brukes gravemaskiner fra Volvo og dumpere fra Moxy. Felles for disse maskinene er at de ikke har unike nøkler. Dermed kan nøkler fra tyvene har fått tak i andre steder låse opp maskinene som står på Justneshalvøya.

Rundtstjal gravemaskin

For akkurat et år siden begynte Mesta med å legge infrastrukturen i den nye bydelen, men det var først i mars selskapet begynte å bli plaget av tyver. Securitas-vektere, låste porter og kameraovervåkning til tross – tyveriene har ikke opphørt.

Natt til torsdag denne uken ble prosjektet utsatt for det hittil siste tyveriet. Da ble mesteparten av elektronikken i en 40 tonn tung gravemaskin stjålet, og dermed blir selskapet forsinket i arbeidene. Nå er en av veiene inne på anleggsområdet sperret, og det kan ta mange dager før maskinen er tilbake i drift.

– Det kan jo ta opp mot 14 dager å få bestilt opp ny elektronikk. I tillegg må Volvo sine folk inn for å se på maskinen, sier Heia. Før maskinen kan settes i drift må teknikere kontrollere om tyvene har forsøkt å sabotere hydraulikk eller helle ting på drivstoff-tanken.

Blir bare henlagt

Alle tyveriene er blitt anmeldt til politiet i Kristiansand, men Mesta har foreløpig ikke sett store resultater av etterforskningen.

– De står maktesløse, sier Mesta-prosjektlederen, og legger til at han har fått signaler om at området rundt byggeplassen patruljeres ekstra av politiet.

Etterforsker Petter Sandell ved allmennavsnittet på Kristiansand politistasjon bekrefter overfor fvn.no at politiet har mottatt anmeldelse fra Mesta, og forteller at noe av tjuvgodset faktisk er funnet.

— Det vi kan si om status er at vi har funnet noe av det godset har kommet til rette i forbindelse med annen straffesak, sier Sandell.

Tjuvgodset ble funnet i en bil tidligere i sommer, og politiet har personer som kan mistenkes for saken.