Oslo: En nå 19 år gammel jente ble dømt til samfunnsstraff i tingretten og til ubetinget fengsel i lagmannsretten for vold mot en politimann i Arendal i fjor. Jenta anket til Høyesterett.

Hennes forsvarer, advokat Erik Keiserud, var i Høyesterett på onsdag opptatt av at lagmannsretten ikke hadde avsagt en dom som var korrekt i forhold til rettsforståelsen på området.

Forsvareren presiserte at lovgiveren har signalisert at det skal brukes mer samfunnsstraff.

Samfunnsstraff passende

– I saker med vold mot politiet skal det ved spesielle forhold brukes mer samfunnsstraff, fremholdt forsvareren. Han minnet også om at jenta bare så vidt var 18 år da det straffbare forholdet fant sted på Langbrygga i Arendal. – Volden var ikke spesiell grov, rent personlige forhold bør tilsi samfunnsstraff, fordi jenta ikke helt har orden og struktur på livet sitt. Keiserud reagerte også på omstendighetene rundt pågripelsen med bruk av håndjern før jenta ble kjørt til Arendal politistasjon.

Aktor, statsadvokat Dennis Danielsen, minnet Høyesterett om at politiet har et utsatt yrke, og at det er behov for en samfunnsmessig beskyttelse i forhold til vold som begås mot tjenestemenn som er ute i oppdrag.

Danielsen var særlig opptatt av de signaler domstolene gir om hvilken straff som skal gis for vold mot politiet, og at det forteller folk at slike forbrytelser i de aller fleste tilfellene skal staffes med ubetinget fengsel.

Straffeskjerpende

— I denne saken var det mye slåssing blant mange berusede folk på nattestid i Arendal. Det i seg selv er straffeskjerpende. Volden hadde et skadepotensiale, som også må tas med i vurderingen, sa statsadvokaten.

Han var enig med forsvareren i at saken fra Arendal ikke er blant de mest alvorlige, men han var ikke enig i at den domfeltes opptreden kunne gå inn under de unntak hvor det kan reageres med samfunnsstraff.

– Det må foreligge helt spesielle forhold som skal åpne for samfunnsstraff, og det foreligger ikke i denne saken.

Statsadvokaten mente at alderen på jenta ikke er et moment som tilsier samfunnsstraff, men at saken i seg selv skal bedømmes slik Høyesterett tidligere har signalisert; nemlig ubetinget fengsel.

Det var kun et spørsmål fra dommerne under onsdagens sak. Det var Karen Bruzelius som tok opp alderen på jenta i et spørsmål til aktor, og om alderen hadde betydning for straffeutmålingen.

Høyesteretts behandling av saken fra Arendal onsdag ble ledet av høyesterettsjustitiarius Tore Schei.

Dom i saken faller senere.

HØYESTERETT: Statsadvokat Dennis Danielsen (t.h.))ba Høyesterett opprettholde den normale praksis om ubetinget fengselsstraff ved vold mot politiet da han prosederte for rikets øverste dommere i går. Til venstre står forsvareren, advokat Erik Keiserud. Bakerst ved dommerbordet justitiarius Tore Schei. (Foto: Hallgeir Oftedal)