KRISTIANSAND: Det voldsomme takraset skjedde på fortauet rett utenfor spisestedet Drømmeplassen på hjørnet av Kirkegata og Skippergata ved 13.30-tiden den 15. mars i år. Raset gikk fra Stumpf-gården mot Kirkegata.

En 69 år gammel kvinne som kom gående forbi ble truffet i hodet av takraset og ble ifølge et vitne nesten begravd i is og snø.

Kvinnen ble hardt skadet i hendelsen og ble fraktet til Ullevål sykehus i Oslo hvor hun ble operert for tre brudd i nakken og tre brudd i ryggsøylen.

– Jeg er glad jeg ikke ble drept. Jeg får ta tiden til hjelp og se hvordan dette utvikler seg, uttalte kvinnen via sin ektemann til Fædrelandsvennen etter å ha kommet hjem.

– Tok alle forholdsregler

Daglig leder ved Drømmeplassen, Lena Lauvsland, fikk ikke med seg selve raset, men skjønte raskt hva som hadde skjedd og tok kontakt med gårdseier Rolf Anders Stumpf umiddelbart etter rasulykken. Stumpf på sin side beklaget sterkt det som hadde skjedd.

Stumpf fortalte videre at han hadde gjort mye for å forhindre nettopp slike situasjoner.

– Vi har hatt vaktmester oppe flere ganger i vinter for å sjekke taket, fjerne snø og istapper. Vi har tatt alle forholdsregler, og hadde virkelig håpet å unngå en slik situasjon. Det siste jeg gjorde før helga, var å sette opp stokker på fortauet, i tillegg til skiltene vi har. Men i dag så jeg at noen hadde fjernet stokkene. Dette er maks uflaks, sa Stumpf samme kveld som ulykken.

– Ikke skyldig

Politiet på sin side valgte å ta ut tiltale mot Stumpf for å ikke ha sørget for tilstrekkelig merking og varsling i forhold til takras og for å ha unnlatt å rydde takket for snø godt nok.

I retten erkjente Stumpf seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen.

Aktor på sin side la ned påstand om at han skulle dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen til en bot på 100.000 kroner, subsidiært fengsel i 25 dager. Videre la aktor ned påstand om inndragning av 5000 kroner og at tiltalte idømmes saksomkostninger etter rettens skjønn.

Frikjent

Forsvarer nedla påstand om at tiltalte måtte frifinnes.

Etter å ha vurdert hendelsen kom retten frem til at raset var et resultat av svært uheldige omstendigheter og at siktede i forkant hadde opptrådt aktsomt. Videre vurderte de det dit hen at bygningen var godt nok sikret mot ras og på bakgrunn av dette ble Stumpf i Kristiansand tingrett frikjent på begge punkter.

Rolf Anders Stumpf ville ikke kommentere dommen tirsdag formiddag og henviste til sin advokat Ben Fegran.