STAVANGER: Daniel Thomassen lå bare en halv meter under vannskorpen og kjempet for å komme til overflaten.

– Jeg satt helt fast og var sikker på at det ikke ville gå bra, sier Daniel Thomassen.

DRAMATISK FORLIS: Kaptein Severin Reinertsen (tv) utbrøt at "Dette er den beste fangsten jeg har fått" da alle tre kameratene endelig var berget fra bølgene. I tre timer ventet de på hjelp. Søndag var Henrik Voie Abrahamsen (midten) fremdeles til observasjon, mens kapteinen selv og Daniel Thomassen (th) var utskrevet. FOTO: LARS IDAR WAAGE Foto: Lars Idar Waage

Han var en av tre som var med flekkerøybåten Svåholm da den sank vest for Tananger i Sola lørdag morgen. Båten var klargjort for makrellfiske, og var derfor utstyrt med både kroker og snører. Det var disse Daniel Thomassen hadde hengt seg fast i.

– Jeg er ikke sikker på hva som skjedde mens jeg var under vann, men plutselig var jeg på overflaten. Der var kapteinen og ventet på meg, sier Daniel Thomassen.

Skulle hjem

REDNINGSAKSJON: Helikopter og flere båter var involvert i redningsaskjonen lørdag morgen. FOTO: 330 Skvadron Foto: 330 skvadron

Søndag formiddag var de tre fremdeles ved Stavanger Universitetssjukehus, men både kaptein Severin Reinertsen (27) og Daniel Thomassen var utskrevet. Tredjemann, Henrik Voie Abrahamsen (18), lå fremdeles til observasjon.Da forliset skjedde ved øya Håstein var de tre på vei tilbake til Kristiansand. De hadde vært på Karmøy og hentet båten som skulle klargjøres for rekefiske.

– Vi hadde først vurdert om vi skulle dra inn til Stavanger. Men vi syntes været var greit, så vi dreide og seilte på den retningen vi skulle. Det varte ikke lenge før vi hørte et dunk. Først trodde vi ikke det var så alvorlig, forteller Reinertsen som er medeier i fiskebåten.

Men like etterpå gikk vannalarmen som varsler når båten tar inn vann. Severin kikket ned i maskinrommet og så at båten var i ferd med å fylles med vann.

– Jeg prøvde å kjøre på, men hadde ikke kjørt mer enn ti sekunder før den stanset. Da var det bare å få sjøsatt redningsflåten og få med seg noen VHFer og nødraketter, sier Severin Reinertsen.

Hang fast

I VANNET: De tre som forliste i helga var alle fra kristiansandsområdet. Her klamrer de seg fast i redningsflåten. De var tre timer på denne flåten. FOTO: 330 SKVADRON Foto: 330 SKVADRON

De tre klarte å komme seg om bord i redningsflåten, men ble usikre på om det var beste måten å berge seg på. Det var vanskelig å komme klar av fiskebåten som la seg inn mot øya da den sank. De klatret derfor om bord igjen i fiskebåten. De satset på at båten ble liggende slik at de kunne bruke den til å komme seg i land på.

Men i stedet sank båten under dem, og både Voie og Thomassen ble hengende fast i snørene som blir brukt under makrellfisket.

Voie kom seg løs og forsvant fra de to andre. Thomassen hadde blitt dradd under vann av båten, og kaptein Reinertsen måtte prøve å få ham løs.

Med overlevingsdrakten på, hadde han store problemer med å dykke ned til kameraten. Han klarte likevel å komme seg under vann, og begynte å rive løs kroker og snører som bandt kameraten fast til båten.

– Han hadde vel egentlig gitt opp. Han så på det som umulig å komme seg opp, sier Reinertsen.

Men kapteinen klarte å få løs alle snørene. Noen klarte også Thomassen selv å løsne, og oppdriften i drakten førte ham til overflaten.

– Hvor er Henrik?, var noe av det første han sa da han kom til overflaten.

Reddet

HARD KAMP: De tre forliste måtte kjempe en hard kamp for at flåten deres ikke skulle bli slått inn mot berget. De ble plukket opp utenfor Sola. FOTO: 330 SKVADRON Foto: FOTO: 330 SKVADRON

I den kaotiske situasjonen hadde tredjemann forsvunnet. I tre kvarter var de to om bord på redningsflåten uten å se Voie noe sted.

– Til slutt oppdaget vi ham. Da var jeg rimelig lettet, sier Reinertsen.

Henrik hadde fått drakten full av vann og måtte ta den av seg for å kunne svømme inn til de to andre på redningsflåten. Han fant en dør flytende i vannet som han berget seg på.

Han var også den av de tre som ble mest nedkjølt. Det skulle nemlig gå over tre timer før de ble berget. Det skjedde da en seilbåt seilte forbi. Tre nødraketter ble sendt opp og seilbåten sendte melding til Tjøme Radio om hva de hadde sett. Etter 15 minutter var et Sea King helikopter på stedet og fraktet dem til Stavanger Universitetssjukehus.

Hva som skjedde da fiskebåten fra 1956 gikk ned, er usikkert. Severin Reinertsen aner ikke hva det var de støtte på utenfor Sola.

– Båten er det siste jeg tenker på. Da jeg hadde fått de to i sikkerhet, sa jeg at dette var den beste fangsten jeg kunne få, sier han.