SØGNE: — Det er så fryktelig trist at jeg orker ikke reise ned for å se på bygget ennå, sier innehaver Eldbjørg Berentsen til fvn.no.

Les også:

Galeien totalskadet i brann

Se bildene fra brannen

Se video fra brannslukningen

Stod på avstand Natt til mandag måtte familien se en del av livsverket sitt gå opp i røyk. Store deler av Galeien restaurant er totalskadet i brannen som trolig startet en gang etter midnatt. Eldbjørg Berentsen stod selv på et hustak et stykke unna og så på når nesten 20 brannmenn forsøkte å temme flammene.

— Heldigvis gikk ingen menneskeliv tapt. Det hadde vært langt verre, sier Berentsen.

Det verste med brannen synes hun er alle de uerstattelige kystkulturminnene og arvegodset som gikk opp i røyk. Hun og mannen, Raymond Berentsen, har gjennom flere tiår samlet på kystkulturminner både fra inn og utland. Disse var plassert i restaurantens andreetasje til beskuelse for kundene. Hvert år har ekteparet i tillegg arrangert en svært populær kystkulturmarked hvor folk har fått se på skattene de har samlet.

— Vi får aldri noen ting av dette igjen, det er tapt for alltid. Det er det som er så trist. I bygget hadde vi også mange antikviteter fra den gamle gården på Trysnes. Ting vi hadde arvet fra svigerfar. Det er bare helt forferdelig, sier hun.

Fikk telefon Det var klokken 02.15 familien Berentsen fikk telefon fra en nabo til marinaen. Vedkommende fortalte at det brant i havna. Ektemannen Raymond kastet seg i bilen, og Eldbjørg kom etter. Da hun kom ned mot restauranten var allerede andreetasjen overtent. Berentsen mistenker at brannen har startet på kjøkkenet.

— Etter det vi har fått fortalt brant det i området over kjøkkenet i starten, men etterforskningen vil jo forhåpentligvis gi svar, sier hun.

Ekteparet drev ikke selv restauranten, men har siden i fjor leid ut bygget til en leietaker. Han hadde i går et privat selskap på Galeien, og skal ha forlatt bygget ved 19-tiden i går.

Fullforsikret

  • Heldigvis var hele bygget fullforsikret. Jeg har snakket med forsikringsagenten vår som understreket at alt var i sin skjønneste orden, sier Berentsen.

Mannen var på branntomta i hele natt, og de har ennå ikke fått snakket om hva de gjør nå.

— Vi har ikke tatt stilling til om vi skal bygge det opp igjen, eller om vi kommer til å rive. Vi må i alle tilfeller ha et spisested å tilby kundene våre. Vi får ta tiden til hjelp, sier hun.

Lensmann ved Søgne og Songdalen lensmannskontor, Terje Pedersen, kan ennå ikke svare på hva som var årsaken til brannen.

— Vi har ikke hatt krimteknikere inne i bygningen for å undersøke brannen. Jeg jobber med å organisere dette nå, sier Pedersen til fvn.no.