KRISTIANSAND KVADRATURENSiste tilskudd til den rike porteføljen er butikksenteret Postgården i Markens, som de fire kristiansanderne betaler mellom 90 og 100 millioner kroner for.— Dette er vårt hjemmemarked, der vi ønsker å være en dominerende aktør. Derfor er det alltid interessant når det dukker opp nye eiendommer i Kristiansand, forteller Kurt Mosvold.Fædrelandsvennen bringer i dag en oversikt over eiendommene «firerbanden» sitter på i Kristiansand sentrum. MILLIARDER.

Sammen har de brukt om lag en halv milliard kroner siden de fant tonen og startet oppkjøpet av Nordea-kvartalet ved Nedre Torv fra 2004. Her har de spyttet inn i størrelsesorden 150-200 millioner.I tillegg har de hver for seg kloa i en lang rekke sentrumseiendommer, og er nå Kvadraturens ukronede eiendomskonger med en samlet eiendomsmasse som i antatt markedsverdi passerer to milliarder kroner.Sist sommer kjøpte kvartetten Sønnik-hjørnet med fire andre eiendommer for drøyt 120 millioner kroner.I fjor kjøpte de også Markensgate 17, naboeiendommen til Postgården, for rundt 100 millioner.I 2006 kjøpte de Skippergata 13-17, midt i Markens, for i overkant av 100 millioner.- Vi har alle sammen en genuin tro på Kvadraturen som et sted å være. Og vi har tro på at dette er gode, langsiktige investeringer. At det ble så mye på en gang er nok tilfeldig. Det var nå toget gikk, forklarer Ivar Mjåland, som driver klesbutikk i Kristiansand og Mandal.Overalt er eierstrukturen den samme: Kurt Mosvold eier en tredel, Ivar Mjåland en tredel og Jon Bjørgum/Steinar Bruskeland en tredel. GOD KJEMI.

— Vi er personer som snakker veldig greit sammen, og som har lett for å finne ut av det med hverandre. Vi har litt ulike ideer, noe som er både konstruktivt og kreativt, mener Jon Bjørgum.Alle fire er svorne bypatrioter som ønsker at sentrum skal blomstre, ikke stagnere. Der de kjøper opp etablerte eiendommer, blir det spyttet inn store summer for å utvikle bygningsmassen. - Vi er glad i Kvadraturen og har lyst til å sørge for at det blir en attraktiv plass i fremtiden, forklarer Bjørgum.- Og dette kommer byen til gode?- Jeg vil hevde det. Historisk sett har det ikke vært mange private som har tatt byutviklingsgrep, det har stort sett vært kjøpmenn som har eid førsteetasjen og leid ut andre og tredje etasje til kontorer, mener Bjørgum.En betydelig del av oppkjøpene er lånefinansiert med bundet rente for å oppnå forutsigbarhet. - Gjeldsfinansieringen kan utgjøre alt fra 50 til 90 prosent av kjøpesummen, avhengig av prosjektets fase, opplyser 48-åringen, som er kjent for å utvikle kvartal 38 til kjøpesenter, Havnekvartalet til kultursenter og Kasernen til boliger.De fire sitter også på en lang rekke næringseiendommer utenfor sentrum. PS. Følgende eiendommer i Kvadraturen er ikke med på illustrasjonen: Elvegata 2A (Mjålands næringsbygg verdt 30-40 mill.), Tangen næringsbygg (Mosvolds, verdt 100 mill.) og Kasernen (Bjørgum/Bruskeland eier 30 prosent, kjøpt for 21 mill. i 2003.) Tekst: Vegard Damsgaard vegard.damsgaard@fvn.no - 38113655