KRISTIANSAND: I 2001 kjøpte Hege Bjarke (41) et andelsrekkehus i Briggveien med godkjent utvendig bod (t.v). Trodde hun.

Syv år senere måtte boden rives fordi fasaden skulle rehabiliteres. Nå har krangelen med styret i borettslaget om hvorvidt boden skulle settes opp igjen, tappet henne og familien for krefter.

SE VIDEO: — Her fjernes boden Før Bjarke og borettslaget kom til full enighet, solgte styret boden. Til datteren til en av styremedlemmene.

Nå står hun på bar bakke med vogner og utstyr til sin sønn (3) som har sterk funksjonsnedsettelse.

— Dette oppleves som å bli kastet ut av sitt eget hjem. Hadde jeg visst det skulle bli så mye bråk, hadde jeg aldri orket å gå inn i denne problematikken, sier hun.

— Tullball, mener nestleder i borettslagsstyret, Anton Hermansen (64). Han har håndtert saken på vegne av borettslaget, og mener Hege Bjarke har vært "vrien og vrang hele tida".

Fikk ny bod i fjor

I 2007 bestemte borettslaget seg for å rydde kraftig opp i boder, verandaer og tilbygg som ikke var godkjent. Hege Bjarkes gamle bod ble da satt på denne listen.

Bjarke har en sønn på 10 måneder og en sønn på tre år som har Downs syndrom med sterk funksjonsnedsettelse, og har derfor behov for ekstrautstyr som stor tvillingvogn og en egen sykkeltralle, som må oppbevares tørt.

Hun ba derfor om å få beholde boden, som hun også mener hun kjøpte i god tro.

— Vi var nødt til å rive boden for å få tilkomst til fasadene. Vi rev også tre andre boder, og ingen av dem ble erstattet, så Bjarke fikk spesialbehandling, sier Hermansen i styret.

Bjarke selv mener styret bagatelliserer sønnens funksjonshemning.

— Hun sier hun har en handikappet sønn, men han er jo ikke handikappet, han har jo bare Downs, sier Hermansen i styret.

Han mener de la forholdene til rette for Bjarke da de tilbød en erstatningsbod.

SMÅBARNSMOR: Hege Bjarke med sønnene Jakob (t.v) på 10 mnd og Jonas på tre år. FOTO: Amund Hestsveen Kranglet om plassering

Da den nye boden skulle settes på plass, der den gamle sto, kom det til kraftig uenighet mellom Bjarke, Bjarkes samboer og borettslagets styre om plasseringen av boden.

— Den er jo stor som en hytte. Dessuten er det store sprekker i muren, og det ville jo gått jordslag opp i den nye boden. I tillegg ville det kunnet bli tilholdssted for katter der, sier hun.

Etter mye om og men ble likevel erstatningsboden satt ned på provisoriske tufter av plankebiter - mellom Bjarkes hus og halvveis foran naboen Elin Fjermeros' vinduer:

— Det er jo ikke veldig pent, og jeg skjønner jo at borettslaget ønsker en estetisk opprydning, sier Fjermeros til fvn.no. Hun har imidlertid forståelse for Bjarkes situasjon.

HUSKER GODT: Naboen forklarer til Hege Bjarke hvordan den gamle boden ble reist i 1985. FOTO: Amund Hestsveen — Kjøpte i god tro

Den gamle boden ble oppført i 1985 av en tidligere eier.

— Ja, han (tidligere eier, red. anm.) fikk tegningene av meg, husker Bjarkes nabo. Han forteller til fvn.no at han på 80-tallet hadde fått tillatelse til å oppføre samme type bod, men at han aldri gjorde alvor av planene.

Dermed ble boden bygget av naboen i stedet.

Da Hege Bjarke kjøpte rekkehuset i Briggveien i 2001 var boden med på salgsprospektet, og ifølge Bjarke ble det under overtakelsen aldri nevnt noe ekstra om boden.

— Seks år senere kommer imidlertid styret til meg og mener den er satt opp ulovlig, og at den derfor måtte rives, sier hun.

Samme år ble det planlagt rehabilitering av husene i Briggveien for totalt 35 millioner kroner, dermed var det ingen bønn: Boden måtte ned uansett, for at snekkere kunne komme til og legge kledning på huset.

— Jeg skjønner ho godt, og mener borettslaget skylder henne en bod, sier en annen nabo til fvn.no. Han har fulgt kampen hennes for å beholde boden, eller retten til boden hun en gang kjøpte.

PAPIRMØLLE: Hege Bjarkes korrespondanse med borettslaget, KOBB og egen advokat er omfattende gjennom det siste året. FOTO: Amund Hestsveen Må betale selv

På generalforsamling i borettslaget ble det etter at rehabiliteringen var fullført, tatt opp til votering om Hege Bjarke skulle få satt opp bod igjen, bekostet av borettslaget, siden hun hadde kjøpt i god tro, og hadde spesialbehov for Jonas (3).

Da lå det an til å bli en fredelig avslutning på tvisten, og Bjarke forberedte seg på å puste godt ut.

Den 21. april landet imidlertid styret på følgende avgjørelse:

— Hun får sette opp ny bod, men må betale alt selv. Den kan fint stå inntil veggen, men må ha dobbelt gipslag etter brannforskriften, sier nestleder Hermansen.

— Borettslagets generalforsamling var nær ved å vedta en gjenoppbygging av boden for borettslagets bekostning, men det ble rotet med stemmene, noen hadde avgitt ulovlige stemmer, og følgelig ble saken utsatt til neste møte. Derfor har jeg appellert til naboene om å få støtte til en ekstraordinær generalforsamling, sier Bjarke.

Men hun rakk altså ikke å mobilisere de andre beboerne før boden i dag ble heist vekk.

Solgte boden til datteren

Dermed solgte styret Hege Bjarkes bod, og beordret denne hentet den 15. mai. Brevet kom Bjarke i hende 5. mai. Bjarke rettet da i brevs form en innstendig bønn om utsettelse av denne fristen.

Bjarke fikk blankt avslag, og beskjed om å rydde ut av boden.

— Det er jo alt for dårlig tid, jeg får jo ikke bygget opp en ny bod på ti dager, og grunnen må fortsatt utbedres, sier Bjarke fortvilet.

- Kunne ikke denne boden ha stått til hun fikk satt opp en ny?

— Det kunne hun fint ha begynt med allerede i april, mener Hermansen i styret.

Etter det fvn.no erfarer, er boden blitt solgt til Hermansens datter, og er allerede plassert hos henne.

— Dette har dere ingenting med, sier Hermansen, og betrakter saken som avsluttet.

Strukket oss langt

  • Vi har strukket oss langt i denne saken, mener borettslagets leder, Anja Gabrielsen. Hun påpeker at den midlertidige boden ikke har stått der den skulle stå, og har vært til sjenanse for naboene.

— Da Bjarke fikk innvilget søknad om å sette opp ny bod, solgte vi den midlertidige boden vi hadde kjøpt inn for å avhjelpe henne.

- Men 10 dager på å områ seg, er det ikke litt kort frist?

— Nei, det burde holde for å rydde ut av en bod. Når hun velger å sette opp en ny bod, får jo være opp til henne.

- Var dette en god måte å gjøre det på?

— Ja, jeg synes det er håndtert riktig, sier Gabrielsen.