MANDAL: Forbudet gjelder for all skogsdrift der det er nødvendig med bruk av noen form for maskiner. Brannvesenet Sør var først ute med totalforbudet, men i ettermiddag ble det klart at resten av Agder følger etter.

Se video

— En gnist fra en maskin er nok til å antenne branner nå, sier brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør, som dekker de ni kommunene Mandal, Audnedal, Lindesnes, Kvinesdal, Hægebostad, Lyngdal, Åseral, Farsund og Marnardal.

Fra før av det er totalforbud mot engangsgriller i alle disse kommunene, et forbud som nå er i ferd med å spre seg over hele Øst- og Sørlandet. Åpen ild er det et generelt forbud mot, som betyr at du skal vite hva du gjør om du tenner en røyk ute i skogen.

Hiver du en brennende sigarett på bakken, kan det antenne en skogbrann.

Aasen sier at skogbrannfareindeksen, som Meteorologisk institutt utarbeider, nå er helt ekstrem. Alt over tallet 70 i denne indeksen viser at brannfaren er svært stor.

I Audnedal er tallet på utrolige 149, noe som vil øke i dagene framover. Men i Aust-Agder er det enda verre. Skogbrannfareindeksen viser 233 på Nelaug torsdag. På fredag vil denne være oppe i 236. — Skogsområdene er nå brannbomber. En liten gnist blir til en kjempebrann på et blunk, branner det er svært vanskelig å slukke, sier Aasen.