MARNARDAL: Ulykken skjedde klokken 04.57. 18-åringen hadde med seg en 16 år gammel gutt som passasjer i bilen. De var på vei nordover i retning Bjelland da ulykken skjedde rundt tre kilometer nord for Laudal.

— Bilen kjørte utfor veien og inn i fjellveggen i sørenden av Mannflåvatnet mellom Laudal og Bjelland, opplyser operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt til fvn.no.

Bilen kjørte utfor på venstre side av veien på en relativt rett strekning, med en svak kurve.

Det var den 16 år gamle gutten som meldte fra til politiet om ulykken.

Utførte førstehjelp

— Han ble instruert av AMK til å utføre livreddende førstehjelp på 18-åringen, opplyser etterforskningsleder Tor Arild Damkaas ved Marnardal lensmannskontor.

Ifølge Damkaas tok det en halv time fra gutten varslet om ulykken til politiet, luftambulansen og brannvesenet kom til stedet.

Livet til 18-åringen stod ikke til å redde.

— Mannen omkom mens redningsmannskapet forsøkte å gjenopplive ham på stedet, opplyste operasjonsleder Roar Hansen i Agder politidistrikt til fvn.no tidlig fredag morgen.

Den 16 år gamle gutten ble brakt til Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han skal være lettere skadet.

— Han har vært til undersøkelse hos oss, og tilstanden hans er nå stabil, opplyser akuttmottaket ved sykehuset fredag ettermiddag.

- Hard psykisk belastning

16-åringen er foreløpig ikke blitt avhørt av politiet.

— Dette har vært en hard psykisk belastning for ham, og han vil bli avhørt når helsemyndighetene sier det er forsvarlig, sier Damkaas.

Politiet jobber nå med å klargjøre årsaken til ulykken, og 16-åringen er foreløpig eneste vitne.

— Dersom noen har sett eller hørt noe om ulykken vil vi gjerne at de tar kontakt med oss, sier Damkaas.

Den omkomne 18-åringen var bosatt i Bjelland. Det samme er 16-åringen. Damkaas forteller at de to muligens hadde vært i Øyslebø-området, og at de var på vei hjem da ulykken skjedde.

Undersøker stedet

Hva de gjorde i Øyslebø-området er foreløpig uklart for politiet.

- Er det mistanke om promillekjøring?

— Vi har foreløpig ikke noen konkret mistanke, men rutinemessig har vi tatt blodprøve av den omkomne. Hva som skjer videre i etterforskningen avhenger av resultatet av prøven. Det vil tidligst være klart i neste uke, sier Damkaas.

Ulykkesbilen, som var en Mazda 323F, fikk store skader i sammenstøtet med fjellveggen. Biltilsynet vil gjøre undersøkelser av bilen.

— Det vil også bli gjort undersøkelser på stedet. Da vil vi blant annet måle eventuelle spor for å beregne hvilken fart bilen har hatt, sier etterforskningslederen.

- Alle elever og lærere er preget

Den omkomne 18-åringen var elev ved Mandal videregående skole. Skolen hadde i dag planlagt å ha en hyggelig sommeravslutning for elever og ansatte, men alt endret seg da de mottok beskjeden om elevens død.

— Det var et stort sjokk å få denne beskjeden, og det er utrolig trist. Alle elevene og lærerne er preget av dette, sier rektor Helga K. Ahlsen.

Skolen holdt i dag en minnemarkering for eleven.

— Vi satte fram blomster og lys, og et bilde av han. Kontaktlæreren hans sa noen ord til minne om eleven, og det var svært rørende, sier Ahlsen.

Skolen har fokus på å hjelpe hverandre gjennom sorgen.

Bedehuset åpent

— Rådgiverne var tilgjengelige for de elevene som ønsket å snakke om det som preger dem, sier rektoren.

Klokken 16.00 skal det være en åpen minnestund for mannen på Bedehuset i Bjelland.

— Her kan alle som vil komme, og presten vil være der som en støtte, sier Tor Arild Damkaas.

ULYKKESSTEDET: 18-åringen og 16-åringen var på vei hjem til Bjelland da ulykken inntraff. (Foto: KystAtlas)