KRISTIANSAND: — Det er helt uvirkelig. Jeg blir aldri ferdig med å tenke på det. Dette er ikke noe man vil huske. Det er tungt, rett og slett – ikke noe koselig å tenke tilbake på, forklarte kameraten i Agder lagmannsrett tirsdag morgen.

Den tiltalte barnefaren hadde barndomskameraten på besøk denne helgen 12. og 13. mars i 2005 da det fatale skjedde. Barnets mor, som var tiltaltes samboer, skulle om lørdagskvelden på byen med venninner for første gang etter tvillingfødselen et halvt år tidligere. 27-åringen hadde ansvaret for tvillingene hjemme natt til søndag 13.mars.

Reagerte på barnegråt

Kameraten la seg tidlig om kvelden og merket ikke noe spesielt gjennom natta. Om morgenen våknet han tidlig. Han reagerte på at barnet gråt da barnefaren forsøkte å gi det mat.

— Det var intens gråt. Jeg tenkte at barnet var sykt. Jeg forsto ikke alvoret. Man tenker ikke på at det kan ha vært noe alvorlig. Jeg merket ingen ting. Kameraten min var fortvilet og lei på grunn av gråten og at han ikke ville ta til seg mat, sa kameraten.

Livsvarige skader

27-åringen står tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Hans sønn ble påført livsvarige skader, er 100 prosent medisinsk ufør og hjerneskadet. Aktor mener skadene er påført av den tiltalte barnefaren, som etter tiltalen skal ha ristet sin sønn kraftig natt til søndag 13. mars i 2005. Kan ikke forstå tiltale

— Hvordan reagerte du da du hørte at han var tiltalt for dette? spurte tiltaltes forsvarer Sveinung Johnsen.

— Jeg tok det ikke seriøst. Trodde det var en rutinesak. Jeg klarer ikke å se det for meg at han har gjort det. Ikke noe ved hans person tilsier at han kunne takle det. Han hadde ikke sittet her i dag hvis han hadde gjort det, forklarte barndomskameraten som betegnet tiltalte som en av sine beste venner også i dag.

­I tingretten ble han dømt til et års fengsel, hvorav et halvt ble gjort ubetinget. Aktors påstand i tingretten var fem års fengsel. Hele uken er satt av til ankesaken i Agder lagmannsrett.