OSLO/KRISTIANSAND: — Vi har foretatt en rekke avhør både i går og i dag, forteller leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling for Øst-Norge, Liv Øyen.

Hun sier at alle ansatte som var i kontakt med den nå avdøde mannen vil blir avhørt. De siste avhørene vil bli gjennomført i løpet av dagen.

— Det er innhentet informasjon om forholdet som gjorde at mannen ble pågrepet, hva som skjedde i arresten og hvilke tiltak som ble iverksatt fra politiets side, sier Øyen.

Mannens tilstand ble vurdert hos legevakta, før han ble satt i arresten, fordi polititjenestemenn mente at dette var nødvendig.

LES OGSÅ: Legevaktoverlegen: - Vanskelig å vurdere en beruset person

Øyen opplyser om at Spesialenheten også har innhentet informasjon fra legevakta.

— Vi har nå innhentet all dokumentasjon om det som har skjedd. Nå må vi samle trådene og få oversikt over hendelsesforløpet, sier Øyen.

Avdøde obduseres i dag

I dag blir den avdøde mannen obdusert. Trolig vil den foreløpige obduksjonsrapporten foreligge neste uke. Den er endelige obduksjonsrapporten vil antageligvis først foreligge om noen uker.

— Vi er en etterforskningsavdeling, så vår jobb er å fremskaffe detaljer i saken. Vi skriver en intern innstilling til sjefen for Spesialenheten. Sammen med sine jurister tar han den endelige vurderingen av saken.

Tre etterforskere arbeider i Kristiansand

Tre etterforskere fra Spesialenheten reiste til Kristiansand tidlig tirsdag morgen. De avslutter trolig arbeidet onsdag ettermiddag.

Det er automatisk etterforskningsplikt når det skjer et dødsfall i politiets varetekt.

— Vi ser på et dødsfall i politiets varetekt som svært alvorlig, understreker Øyen.

- Dere skal altså finne ut om feilen ligger hos politiet.

— Ja, det er vårt mandat. Vi ser om politiet har fulgt rutinene, om det var forsvarlig å sette vedkommende i arresten og om han fikk nødvendig tilsyn, sier Øyen.

Fylkeslegen vil vurdere tilsynssak

  • Saken er ikke drøftet hos oss ennå. Men skulle det være grunnlag for å gjøre noe med saken, er det på bakgrunn av undersøkelser som ble gjort av mannen ved legevakta, sier Toril Hagerup-Jenssen, fungerende fylkeslege i Vest-Agder.

Hun sier at fylkeslegens oppgave er å påse at helsetjenesten fungerer.

— Det at det skjer et dødsfall på ei celle, faller ikke inn under vårt ansvarsområde. Det er det Spesialenhetens ansvar å undersøke.

Hagerup-Jenssen sier at fylkeslegen trolig kommer til å be om obduksjonsrapporten.

— Enten skyldes mannens dødsfall forhold som han ble undersøkt for på legevakta, eller mer tilfeldige årsaker som kunne blitt utløst hvor som helst, som hjerneblødning og hjerteinfarkt, sier Hagerup-Jenssen.

Hvis dødsårsaken har med forhold mannen ble undersøkt for ved legevakta, vil det bli åpnet tilsynssak.

LES OGSÅ: Mann funnet død i arresten i Kristiansand