AGDER: Den 48 år gamle legen har ifølge tingretten hatt et overmaktsforhold til de to pasientene og gjennom denne overmakten skaffet seg seksuell omgang.

Som et ledd i misbruket av sin stilling som lege forsynte han den ene kvinnen med sterke og vanedannende medikamenter for å oppnå ytterligere overmakt. Medikamentene var skadelige for deres psykiske helse, og de var spesielt lette å utnytte på grunn av deres avhengighet og behov for legehjelp og medisiner, mener tingretten.

Merket noe rart

Ved ett tilfelle kom den ene kvinnelige pasienten til legen for å få smertestillende sprøyter i rygg og nakke. I retten forklarte kvinnen at hun plutselig merket noe rart, og hun ble varm og tung i kroppen. Kvinnen var bevisst, men kroppen ble nesten lammet.

Da skal tiltalte ha kysset henne på ryggen, båret henne inn på et annet rom på legekontoret, og gjort forberedelser på å gjennomføre et samleie. Dette ble avbrutt av tiltalte.

I retten kom det fram at legen hadde gitt kvinnen over 700 paralgin forte— og somadriltabletter over en periode på tre måneder.

Fikk morfin

En annen, og yngre kvinne, ble også utsatt for legens overgrep. Hun fikk gjentatte ganger morfininjeksjoner av tiltalte. Første gang kom tilbudet om morfin helt uoppfordret fra legen. I løpet av en periode på tre måneder ble det sendt 160 tekstmeldinger og foretatt 130 telefonsamtaler til og fra legen og pasienten.

Under en gynekologisk undersøkelse i november 2007 fikk kvinnen morfinsprøyte. Deretter skal 48-åringen ha startet overgrepet. Det vanket en rekke vanedannende medikamenter fra legen til kvinnen. Hun fikk mange ampuller med morfin. I hennes hjem ble det funnet over 20 tomme ampuller. Fylkeslegen har betegnet legens samlede innkjøp av morfin og petidin til egen praksis som oppsiktsvekkende.

Overgrepene mot kvinnen skjedde på legekontoret, i et hus legen kunne disponere, og på et offentlig legevaktkontor. Medikamenter ble byttet mot sex.

Usann forklaring

Et vitne i saken forklarte til politiet at legen hadde sagt at han var innom huset han disponerte fordi han hadde en elskerinne. I retten sa vitnet at huset skulle brukes av en kusine, ikke en elskerinne. «For retten fremstår den rettslige forklaring som bevisst usann», skriver domstolen.

Foreldrene til den yngste kvinnen reagerte på at datteren stadig vekk kom hjem fra legebesøkene i en forfatning de opplevde som mistenkelig. Mot slutten av 2007 sprakk kvinnen i en samtale med sin mor og fortalte om overgrepene og byttehandelen med sex.

Tingretten har ved straffeutmålingen lagt avgjørende vekt på legens stillingsmisbruk.

Nekter, og anker

Den domfelte legen nekter for å ha begått seksuelle overgrep mot de to pasientene. Han mener den ene kvinnen må ha hatt seksuelle fantasier. Legen betegner sitt forhold til den andre kvinnen som terapeutisk.

Terapien nevnte legen først i retten, og dette stusser domstolen på.

– Mitt forhold til pasienten var profesjonelt og ble aldri personlig, skriver tingretten om legens egen oppfatning av forholdet til kvinnen.

– Min klient mener dommen er feil. Han hevder at det ikke har funnet sted noen seksuelle overgrep. Det faktum retten har lagt til grunn stemmer ifølge ham ikke med virkeligheten, sier advokat Ben Fegran, legens forsvarer.

– Blir dommen anket?

– Ja, sannsynligvis blir den det.

Fegran fikk dommen i går og har så vidt rukket å lese den og orientere legen om utfallet av saken i tingretten.

– Reagerer han mest over fengselsstraffen eller at han er fradømt retten til å praktisere som lege?

– Det har jeg foreløpig ingen kommentar til, sier Fegran.