KRISTIANSAND: — Se alltid på skiltet, det er det viktigste. Der du alltid har parkert, kan avgiftstiden nå være endret, fastslår daglig leder Raymond Solås i Kristiansand Parkeringsselskap.

Gamle parkeringsvaner er vonde å vende. Ikke minst når de er innarbeidet i løpet av 25-30 år.

Men nå er det skjerpings, ellers kan det koste deg dyrt. I disse dager skiltes det om ved alle kommunale parkeringsplasser i sentrum.

Nye tider

På hverdager må man heretter betale til klokken 18, ikke 17. Den største overgangen gjelder lørdager, da avgiftstiden er endret fra 08-13 til 09-16. Samtidig økes prisen for gateparkering med en krone første time, deretter to kroner. For de dyreste plassene blir prisen da 14 kroner for første time, 17 for andre og 21 for påfølgende timer. Også i parkeringshusene går prisen opp en krone timen.

Endringene ventes å gi fire millioner kroner ekstra i kassen, men p-sjefen hevder dette er underordnet.

— Motivet er trafikalt. Belegg og trafikkmengde er så høy at vi må bruke pris for å regulere det, og få større sirkulasjon, forklarer Raymond Solås.

Han regner med at de nye tidene blir raskt innarbeidet, og kalkulerer ikke med økte gebyrinntekter. I fjor måtte bilistene ut med ti millioner kroner i bøter, men trafikkbetjentene har fått beskjed om å være noe lempelige nå i starten.

Overføres bykassen

De nye bestemmelsene ble vedtatt av bystyret før jul.

— Fordi det er lenge siden sist prisjustering og fordi høyere pris vil bidra til at færre bruker bil, uttalte bystyremedlem og daværende styreleder Mona Drange (SV) i parkeringsselskapet.

Også prisen for langtidsparkering økes med 20 prosent, noen steder hele 40 prosent. Samtidig reduseres antall langtidsplasser i p-hus med mellom 120 og 150, for å få ned arbeidskjøringen og skape bedre tilgjengelighet for handlende.

Parkeringsselskapet legger de kommende årene opp til årlige overskudd på om lag sju millioner kroner, penger bystyret krever overført til bykassen. I tillegg betaler selskapet fem millioner til samme kasse for leie av gategrunnen.

Fædrelandsvennen tok en rask sjekk hos parkeringsselskapene i andre norske storbyer. Mens både Bergen og Stavanger har avgift til klokken 17 på hverdager (til 10 og 13 på lørdager), må bilistene i Trondheim stort sett betale avgift til klokken 20 (15).